Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Våra hus gillar varsam renovering

Många byggkvaliteter från förr håller på att försvinna. De har blivit bortrenoverade och vi måste börja vara rädda om det som finns kvar.

Annons

Förr i tiden växte skogarna i sin egen takt och träproduktionen såg ut på ett helt annat sätt. I dag är det svårare att få tag i trä med så hög kvalitet. Ändå byter vi ut och kastar bort mängder med trädetaljer från förr som suttit på våra hus. Ibland byter vi mot helt andra material som vi tror är underhållsfria, i själva verket går de inte att underhålla. Det finns många exempel på fastighetsägare som bytt ut gamla fina ekdörrar mot nya standardmodeller i aluminium.

Men även nya detaljer i trä har en kortare livslängd än om man renoverar de ursprungliga i original. Trots att många tycker om en gammeldags stil, byter de ut det värdefulla originalet mot nytt som ser gammaldags ut. Att renovera varsamt är en betydligt bättre affär ekonomiskt men även miljömässigt. Något som också ligger i tiden med tanke på hållbarhetsidén.

Förra veckan publicerade vi ett samtal mellan fyra antikvarier. Joel Ringh, Ulrika Olsson, Daniel Olsson och Anna Lindgren från Länsmuseet Gävleborg resonerade om varför det är viktigt med byggnadsvård.  I dag publicerar vi deras bilder med exempel på vad de pratade om. Många är goda och visar hur bra varsamt underhåll och renovering kan se ut. Men några är mindre goda och visar hur det kan bli om man väljer standardlösningar.

Har du något intressant exempel på varsam renovering som du vill berätta om? Maila gärna ditt tips till Bygga&Bo.

På byggnadsantikvariernas blogg Byggnadsvård Gävleborg kan du läsa mer om varsam renovering.