Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Vårblommor och snabba ryck

Annons

En bra middag är inte bara att slänga i sig mat och potatis. När det är som bäst är när man kan sitta länge och samtal kommer igång. Lättsamma eller allvarliga spelar ingen roll. Bara man slipper stress, har ett par ljus tända och en bukett av något slag.

Just nu blommar blåbärsriset på matbordet. Jag köpte en bukett för att fylla ut en bukett vita tulpaner. När tulpanerna vissnat var riset fortfarande grönt och fint. Och nu en dryg vecka senare är det fullt med små vita blommor. Det känns som vår.

Nu är det dags att ta in björkris och sätta i vippor också. Jag vet, jag vet – så gör man inte i Gävle. Här har man vipporna till påsk. Men jag envisas med att ha fastlagsris. Påskris är något helt annat, ett nytt björkris med kycklingar och kärringar i.

Den som besöker Stockholm kan se att försäljarna på Hötorget också har fattat det här med fastlagsris. Går det nån magisk gräns vid Dalälven för fastlagsris också, som för adel och ek?

I sanningens namn sker de där middagarna väldigt ofta framför tv:n. Inte så civiliserat kanske, men härligt avspänt efter jobbet. Lite småprat mellan tuggorna och nyhetssnuttarna är vad man orkar med en vardagskväll. Visst är det roligt att anstränga sig med mat och dukning ibland men vardagslunken, vardagsmaten och att slötitta på Rapport har sin egen charm, det också.

Då är det tur att det finns mat som går fort att laga. Är det riktigt akutläge kan man rädda sig med en färdig grillad kyckling som med lite jobb upphöjs till hemlagad mat.

Några skivade champinjoner och lite hackad gul lök får fräsa ihop. Vitlök för den som vill. I med en burk crème fraiche och krydda med svartpeppar och dragon, denna härliga krydda. Låt puttra lite medan man delar kycklingen i bitar och blandar i. Kanske behövs ett hörn av en hönsbuljongtärning eller en liten skvätt ur flaskan med kycklingfond. På några minuter är det klart att servera till pasta eller ris.

Eller: Skär en röd paprika i små bitar (eller ett äpple) och fräs med lök. Krydda med rejält med curry och låt fräsa ihop innan man häller på crème fraiche och har i kycklingen. Extra gott med rostade cashewnötter över.

Eller: Grömögelost och ett tärnat päron, lite vatten och lite grädde.

Eller: Massor av hackad persilja, rivet citronskal i crème fraichen. (Hur klarade vi oss innan den dök upp i våra kök?)

Möjligheterna är otaliga.

Bara fantasin kan sätta gränser, sägs det – fast det är väl tvärtom?

Mer läsning

Annons