Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Vårdbidragen skiljer sig åt i landet

GÄVLEAnette och Lars Lindberg har under flera år kämpat för att få statligt vårdbidrag för att ta hand om sina albinosjuka barn. Ett kvarts bidrag är allt de får, trots brinnande övertygelse och ihärdigt pappersarbete.

Förra året fick de vatten på sin kvarn. Det var när de åkte till Göteborg och träffade ett tiotal familjer från hela landet som också hade barn med albinism.
- Det var några som hade fullt vårdbidrag och några halvt, men oftast hade de endast ett barn med albinism bara på ögonen. Vi har ju betydligt större behov med våra tre barn, så alla tyckte det var jättekonstigt att vi har så lite bidrag, säger Lars Lindberg.
Synkonsulent Kerstin Olsson på Specialpedagogiska institutet har haft mycket kontakt med familjen och även med andra som har barn med albinism.
- Det ser olika ut i landet. Att familjen bara fått en kvarts vårdbidrag för tre barn, det har jag aldrig varit med om i något annat fall, säger hon och bekräftar alltså föräldrarnas bild.
Det är försäkringskassan i Gävle som hanterat familjens ansökningar om vårdbidrag. Först, när det bara gällde Carolina, blev det avslag. Men för ett par år sedan, när föräldraledigheten för tvillingarna tagit slut, beviljade försäkringskassan ett fjärdedels vårdbidrag, det vill säga 1 340 kronor i månaden efter skatt.
Bidraget gavs för den extra vård, omsorg och hjälp som Carolina, Linus och Casper behöver på grund av sin sjukdom, samt för extra utgifter för bland annat solglasögon och solkräm.
Anette och Lars Lindborg var inte nöjda utan överklagade till länsrätten som dock gick på försäkringskassans linje. Domen överklagades till kammarrätten, som dock beslutade att inte pröva ärendet.

Ny ansökan
I höstas var det dags att lämna in en ny ansökan för 2002 och 2003.Trots att pojkarnas syn har försämrats sedan sist föreslår försäkringskassan att bidragsnivån ska ligga kvar på en fjärdedel. Om ett par veckor fattar socialförsäkringsnämnden det slutgiltiga beslutet.
Tjänstemannen Sonny Forsberg på försäkringskassan är insatt i ärendet. Han ser inget problem i hur det har handlagts.
- Vi gör en individuell prövning i det enskilda fallet och tittar på hur mycket extra vård och utgifter det blir, i förhållande till om barnen varit friska. Föräldrarna får självklart komma med yttranden och ta hjälp av specialistuttalanden och liknade, säger Sonny Forsberg.
Han tycker inte det tyder på något fel att barn i andra delar av landet som har samma sjukdom får betydligt mer bidrag.
- Man kan inte bara titta på diagnosen, det finns en mängd andra omständigheter som spelar in. Jag har hemskt svårt att kommentera det eftersom det rör sig om olika individer, säger Sonny Forsberg.
Han menar också att lagen och Riksförsäkringsverkets vägledning är tydlig - för att få helt vårdbidrag ska barnen vara helt blinda, eller näst intill. Det tror han inte att andra försäkringskassor tolkar på annat sätt.
Där har han fel, menar Urban Fernquist på SRF, Synskadades Riksförbund.
- I dagsläget är det så att vissa får avslag som är i större behov än de som får stöd. Det är klart att de som får avslag känner sig missgynnade, säger han.
Problemet beror på att kriterierna för vårdbidrag är otydliga.
- Det är mycket märkligt att lagstiftningen är utformad så att den tolkas olika beroende på var man bor. Det är ett stort problem att man tar så olika beslut på olika försäkringskassor. Så ska det verkligen inte få vara, säger Urban Fernquist.
Anette och Lars Lindberg sitter i dagarna och lusläser Riksförsäkringsverkets regler för att kunna hävda sin rätt innan beslutet fattas. Fler överklaganden vet de inte om de orkar med.

HANNA JANSSON