Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Vården kräver fortsatta investeringar

Den S-ledda regeringen har investerat 13 miljarder kronor i kortare vårdköer, en tryggare vård, bättre arbetsvillkor och byggt ut vårdutbildningar, skriver Annika Strandhäll S, socialminister, Eva Lindberg S, regionråd och Tommy Berger S, regionråd

Höstens val är en folkomröstning om välfärden. Våra investeringar för en trygg vård i hela landet står mot skattesänkningar och privatiseringar som försämrar vården.

I många avseenden håller svensk hälso- och sjukvård världsklass. Banbrytande behandlingar förkortar ständigt listan över dödliga diagnoser, och vi lever allt längre.

Samtidigt är många oroliga för att vården inte ska finnas där när man behöver den. Vi dras fortfarande med sviterna av den borgerliga regeringens skattesänkningar. Vårdköerna växer i vissa delar av landet, och vårdpersonal vittnar om en tuff arbetsmiljö. Det gör att det är svårt att rekrytera den personal som behövs.

Den S-ledda regeringen har investerat 13 miljarder kronor i kortare vårdköer, en tryggare vård, bättre arbetsvillkor och byggt ut vårdutbildningar. Vi har bytt färdriktning och börjat lösa många problem. Nu vill vi fortsätta investera ytterligare 20 välfärdsmiljarder, där sex går till landsting och regioner med fokus på vården.

Vi socialdemokrater vill dessutom göra flera stora gemensamma satsningar mellan stat och landsting på sjukvården:

* En digital ingång – 1177. Det ska vara lätt att hitta rätt i vården. Digitaliseringen skapar stora möjligheter att korta väntetiderna och effektivisera sjukvården. Vi vill därför satsa 300 miljoner på 1177 Vårdguiden som en portal för digital vård. I Gävleborg kommer en sådan satsning innebära att vi utvecklar en bättre digital vård med kontinuitet, tidsbokning, rådgivning och hänvisning.

* Vården ska finnas närmare människor. Vi vill investera tre miljarder på vårdcentraler och mobila vårdteam, två från nationellt håll och en miljard från regioner och landsting. Detta kan gå till fler anställda, ökade öppettider och breddad kompetens. Att utveckla den nära vården, så att den kommer närmare och blir mer tillgänglig för människor, är nästa stora steg i utvecklingen av sjukvården i länet. Med en gemensam satsning finns nu de ekonomiska resurserna för att utveckla den nära vården i länet.

* Kapade vårdköer. Personalen är den viktigaste faktorn för en bra vård med korta väntetider. Vi går till val på att anställa 14 000 fler i vården under nästa mandatperiod och vill investera två miljarder i bättre villkor för vårdens anställda. Med vår gemensamma satsning mellan stat och region kommer vi att se till att sjukvården i Gävleborg har ekonomiska resurser att anställa de kollegor som behövs och därmed få mer tid över till patienterna och deras anhöriga.

På kort sikt vill vi göra riktade satsningar på att korta vårdköerna utifrån regionala behov och för de diagnoser där problemet med köer är störst. Vi tar på oss att gemensamt kapa köerna, 500 miljoner satsas från statligt håll med skarpa krav på motprestation att korta köerna.

På lång sikt vill vi att alla patienter får en plan efter sitt första besök, där tider och kontakter finns inbokade. Vi kallar detta för patientkontrakt, vilket är särskilt viktigt för dem med stora vårdbehov.

* Ett helhetsgrepp på cancervården. Vi vill ta ett helhetsgrepp om cancervården med en halv miljard. Väntetiderna ska kortas mer och arbetet för en jämlik vård stärkas.

Sjukvården hanterar våra mest ömtåliga ögonblick i livet. Då ska plånboken aldrig avgöra. Oavsett var du bor ska du få den vård du behöver när du behöver det. Det kräver fortsatta investeringar. För oss går det före skattesänkningar och privatiseringar. Så bygger vi ett tryggare samhälle, ett starkare Sverige

Annika Strandhäll S, Socialminister

Eva Lindberg S, Regionråd

Tommy Berger S, Regionråd

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel