Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Värden tog lägenheten – 70-åring bostadslös

Vi kan kalla henne Gunnel.
Hon är 70 år och har bott i sin hyreslägenhet i mer än halva sitt liv.
I maj ifjol ringde Gavlegårdarna på dörren.
Lägenheten skulle tvångsstädas, polisen hämtade Gunnel som förlorade sin bostad inom loppet av några timmar.

Hennes berättelse låter osannolik, men det var så det gick till. Gunnel saknade tydligen alla rättigheter som en hyresgäst vanligtvis har.

Det måste alltså röra sig om ett mycket ovanligt ärende, snudd på unikt? Ja, liknande incidenter inträffar väldigt sällan, bekräftar bostadskonsulent Lars Gyllin på Gavlegårdarna.

Men såhär får vi göra, hävdar han, när det handlar om vanvård, sanitär olägenhet och extrem brandrisk.

Gunnel erkänner: Lägenheten var stökig och behövde städas.

Och varför köket var fullt av hundratals små papperspaket kan hon inte förklara.

Men hon upplever Gavlegårdarnas agerande som ett övergrepp. Hon känner sig kränkt och kan inte förstå varför så många av hennes tillhörigheter försvann under städningen: privata papper, fotografier, ett par skridskor, signerade böcker, Bo Fajans-krukor, en Gunnar Cyrén-skål...

Hon antecknar allt hon saknar i en bok, listan fylls på när hon kommer på nya saker. Nu är hon uppe i 80 sidor.

Allt började 19 maj ifjol, Gunnel fick stopp i toaletten och ringde efter fastighetsjouren. En man dök upp men felet blev aldrig reparerat, istället slog förvaltaren larm om vanvård.

Nästa dag kom Lars Gyllin på besök tillsammans med några kollegor. De slog fast att Gunnel inte levde upp till kraven som kan ställas på en hyresgäst – att iaktta sundhet, ordning och gott skick samt att väl vårda lägenheten.

Därför skulle hyresrätten förverkas med omedelbar verkan.

Gunnel blev upprörd när alla människor ”stormade in” i lägenheten. Hon skrek och stretade emot – hon ville ju inte bli utslängd på gatan.

I det läget ringer Gavlegårdarna efter en familjeläkare som skriver ut ett LPT-intyg (lagen om psykiatrisk tvångsvård). Tre poliser ser till att hon lämnar lägenheten och transporteras till Gävle sjukhus.

Hon tas emot på allmänpsykiatriska avdelningen av en AT-läkare som konstaterar att hon är ”tidigare okänd” inom psykiatrin och att hon inte använder tobak, alkohol eller droger. Hon får järntabletter mot blodbrist och en säng att sova i.

Inom ett dygn måste personer som kommer till avdelningen med LPT-intyg bedömas av psykiatriker. Dagen därpå får hon därför träffa överläkare Mats Porath som inte ser några tecken på allvarlig psykisk sjukdom och skriver ut henne från avdelningen.

Men hon har ingenstans att ta vägen. Gavlegårdarna har bytt lås till lägenheten och plockat bort hennes namnskylt från dörren.

Ett städbolag ska anlitas med uppdrag att göra i ordning lägenheten för ny uthyrning.

Mats Porath och hans kollegor står inför ett problem som de löser genom att låta Gunnel bo kvar på avdelningen – i sex veckor.

Så lång tid tar det nämligen innan flera myndigheter och ett kommunalt bostadsbolag i samverkan kommer fram till en lösning för 70-åriga Gunnel.

Situationen som har uppstått är minst sagt speciell.

Gunnel har INTE blivit uppsagd med tre månaders uppsägningstid. Hon har INTE heller blivit vräkt i vanlig ordning genom Kronofogdens försorg.

Nej, i det här fallet handlar det om ett tredje alternativ: Gavlegårdarna har ”återtagit” lägenheten, något som bostadsbolag brukar göra när en hyresgäst har dött eller en lägenhet förstörts av brand.

Hyresgästföreningen har aldrig hört talas om någonting liknande. En jurist tycker att det låter som att Gavlegårdarna har tagit lagen i egna händer.

Akut brandrisk som äventyrar säkerheten för andra hyresgäster ger hyresvärden rätt att gå in och undanröja risken.

Vanvård kan också leda till att hyresrätten ”förverkas”, och det kan ske med omedelbar verkan om hyresgästen struntat i tidigare varningar.

Men en hyresgäst kan inte vräkas utan beslut från Kronofogden.

Och om en lägenhet saneras måste allt som inte är skräp magasineras, om personliga tillhörigheter slängs utan lov ägnar sig hyresvärden åt egenmäktigt förfarande.

Men, som sagt, i det här fallet har Gavlegårdarna tillämpat ett tredje, och för Hyresgästföreningen okänd, möjlighet: Lägenheten har återtagits.

Därmed krävs ingen förvarning, Kronofogden behöver inte blandas in och något magasin behöver inte hyras.

Ett drygt år senare visar Gunnel upp sin lägenhet som hon har fått återvända till. På köksbordet ligger boken där alla förlorade tillhörigheter finns uppräknade.

Hon bläddrar i den och upprepar sin fråga: Varför var de tvungna att slänga så mycket? Vi går in i vardagsrummet, hon pekar och berättar.

På soffan stod Gunnar Cyrén-skålen i en kartong, i en påse på golvet fanns signerade böcker, i hallen en trave med biblioteksböcker, på ett annat ställe låg fotografier som hon köpt som minne från resor med sin mamma.

– Det var kanske kaos för dem, men jag tyckte att det fanns en ordning, säger Gunnel.

Nu står socialtjänsten på hyreskontraktet och några gånger varje vecka får hon hjälp från hemtjänsten.

Hon träffar också sitt personliga ombud regelbundet för att diskutera hur städnotan på 50 000 kronor från Gavlegårdarna ska hanteras.

Skulden på 2 150 kronor för de försvunna biblioteksböckerna har biblioteket efterskänkt.

Fotnot: Gunnel heter egentligen någonting annat.