Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Värdering av vindkraftverk hålls hemlig

Trots fullmäktiges krav vägrar kommunala Gävle Energi att offentliggöra den externa värdering som gjorts av konkursmässiga Samkrafts tillgångar. Bara en kort sammanfattning av rapporten har lämnats ut inför mångmiljonköpet av vindkraftverken.

Annons

LÄS MER:

Semestern kan fälla vindkraftaffären

Samkraft ledde till oenigt fullmäktige

Kritiken mot Samkraftaffären tilltar

Som GD berättat blev det återremiss när kommunfullmäktige i måndags skulle besluta att Gävle Energi får köpa inkråmet – tio vindkraftverk – i regionala Samkraft för 187 miljoner kronor. M, FP, KD och SD ansåg att det saknades information och krävde att få se externa värderingar.

– Värderingen ingår i affärsförhandlingarna, men eftersom dessa förhandlingar är näst intill slutförda så är det nu möjligt att komplettera underlaget till kommunfullmäktige med denna information, sa Gävle Energis vd Håkan Jönsson till GD i tisdags.

Ändå vägrar han nu att offentliggöra den värderingsrapport som företaget Sweco Energuide gjort på uppdrag av Gävle Energi.

GD skickade i torsdags en formell begäran att få ta del av rapporten, men har hittills bara fått en kort sammanfattning av den och ännu inget skriftligt avslagsbeslut som går att överklaga. Detta trots att en begäran om att få ta del av allmän handling hos en myndighet ska hanteras "skyndsamt", enligt lagen.

Kommunen hänvisar till att rapporten är "arbetsmaterial" som inte kan lämnas ut. Enligt Håkan Jönsson ska politikerna i kommunstyrelsen däremot få se rapporten inför det förnyade beslutet om vindkraftaffären på måndag. Om fullmäktige ska få samma information inför det sista och avgörande beslutet den 8 juli kan han inte svara på.

Hur motiverar du för Gävleborna att de inte får se värderingen?

– Det är en pågående affärsdiskussion där vi avslöjar precis allt om hur vi ser på affären. Det är självklart att det inte är offentligt, säger Håkan Jönsson.

Så sa du inte i tisdags. Varför har du ändrat dig?

– Jag har diskuterat med kommunjuristen, säger han och hänvisar dit innan han avslutar samtalet.

Kommunjuristen gick inte att nå på fredagseftermiddagen.

Vid 17-tiden hade Moderaternas kommunalråd i opposition, Inger KällgrenSawela, ännu inte fått se värderingsrapporten.

– Det är väldigt olyckligt. Mötet är på måndag klockan nio. Släpp alla handlingar! uppmanade hon kommunen.

Folkpartiets kommunalråd i opposition, Helene Åkerlind, rasade.

– Får vi inte ta del av värderingen kan vi inte fatta beslut på måndag. Vi måste ju hinna läsa på! Vad är det man vill dölja?

I sammanfattningen av rapporten står det att Samkrafts tillgångar är värda mellan 197 och 279 miljoner kronor, enligt Swecos huvudscenario. Två ytterlighetsscenarion beskrivs också där tillgångarna värderats till mellan 114 och 308 miljoner kronor, beroende på om allt går väl med låga avkastningskrav eller inget går väl med höga avkastningskrav.

GD mejlade sammanfattningen till Sweco och frågade om den är korrekt.

– Den ser relativt välsammanfattad ut, men man bör rimligen få ta del av lite mer för att få helhetsbilden, säger Fredrik Ståhle, företagets gruppchef för vindkraft.

Annons