Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Vårdförbundet varnar: Patientsäkerheten i Gävleborg hotas av jouren

Efter att den omstridda nattjouren har införts för ambulanspersonalen i Gävleborg slår nu Vårdförbundet larm. Närmare 40 medarbetare ska ha sagt upp sig."Patientsäkerheten hotas när ambulanssjukvården utarmas", skriver fackförbundet, i ett pressmeddelande.

Vårdförbundet skriver att problemet framför allt kretsar kring att erfaren personal nästan dagligen säger upp sig. 40 medarbetare ska ha sagt upp sig på några månader, utöver de åtta vakanser som fanns innan förslaget lades.

Läs mer: Ambulanschef kritisk till larmet – "Taget ur sitt sammanhang"

Fackförbundet ifrågasätter nu hur ambulansledningen kan garantera patientsäkerheten när man samtidigt inte vet hur man ska lösa bemanningen av länets ambulanser.

Rasmus Bjerén, specialistsjuksköterska i ambulanssjukvård och förtroendevald för Vårdförbundet, är kritisk.

– Vi har en majoritet i förbundet som skriker rakt ut. Det är inte förenligt med patientsäkerheten. Det är ett enormt kompetenstapp som ambulansen utsätts för. Jag har svårt att se hur man ska lösa bemanningen. Det står en ambulans i dag i Gävle på grund av personalbrist, säger han.

Läs även: Tranevik lämnar sitt uppdrag som chef på ambulansen efter hot

För en vecka sedan träffade Rasmus Bjerén tillförordnade verksamhetschefen Simon Nilsson i ett möte.

– Han tillstod att jour riskerade att ge tröttare personal som i sig försämrade patientsäkerheten och menade att jourens effekter på patientsäkerheten skulle utvärderas om sex månader. Det förvirrade mig då ledningen redan påstått att frågan inte alls berör patientsäkerheten utan är rent schemateknisk, och på dessa grunder vägrat göra en riskanalys? Simon verkade vidare mycket bekymrad över bemanningen av ambulanser i sommar och var tydlig med att han inte visste hur de skulle lösa detta, säger Rasmus Bjerén, i ett pressmeddelande.

När helahalsingland.se ringer upp Simon Nilsson och konfronterar honom med uppgifterna blir han förvånad över hur Vårdförbundet valt att tolka hans uttalanden.

– Det är taget ur sitt sammanhang. Det jag pratar om är att det finns många yrkeskategorier som har jour, och om man då jobbar för mycket kan det påverka ens förmåga. Men det är upp till respektive vårdenhetschef och personal att se till att man inte jobbar för mycket och blir trött, förtydligar han, och fortsätter:

– Jag måste läsa igenom det där meddelandet ordentligt innan jag kommenterar mer, säger Simon Nilsson.

Se sammanfattningen: Allt du behöver veta om ambulansupproret