Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Vårdköerna ska kortas

Det går trögt att få ned vårdköerna i Gävleborg.
Nu planerar landstinget en extrasatsning i höst med 800 operationer och 2 000 mottagningsbesök. Den beräknas kosta åtta–tio miljoner kronor.

Köerna inom den svenska sjukvården minskar. Antalet personer som fått vänta längre än vårdgarantins 90 dagar har halverats sedan i höstas.

En förklaring är den så kallade kömiljard som regeringen inrättat och som ska fungera som en morot för landstingen att korta köerna. I dag har 16 landsting lyckats få ned sina väntetider så mycket att de kvalificerar sig för att få pengar ur denna pott.

Men Gävleborg har hamnat på efterkälken. Gävleborg är ett av fem landsting som just nu inte klarar kömiljardens krav.

I Gävleborg får 33 procent av patienterna vänta längre än 90 dagar på besök hos specialist. 34 procent får vänta längre än 90 dagar på specialistbehandling. För att få del av kömiljarden krävs att andelen köande minskar till 20 procent.

Gävleborg har tid på sig fram till november att få ned köerna. Det är väntetidsläget då som avgör vilka landsting som får del av kömiljarden.

– Vi har absolut inte gett upp, signalerar Jan Woxberg, projektledare för K50, landstingets projekt för att korta väntetiderna i vården.

Han kan berätta att en större satsning kommer att göras i höst för att få ned köerna. Det handlar om 800 extra operationer och 2 000 extra mottagningsbesök inom specialistvården.

Detta kommer att utföras dels av externa kliniker, dels av egen personal utanför ordinarie arbetstid.

Kostnaderna beräknas till åtta–tio miljoner kronor. Satsningen är värd sitt pris, menar Jan Woxberg.

– Lyckas vi få ned köerna kan vi få 27 miljoner kronor ur kömiljarden, säger han.

Gävleborg har besvärande väntetider inom många områden. Värst är läget inom ortopedi och kirurgi. Gråstarroperationer, utprovning av hörapparater och hudsjukvård är annat som gävleborgarna kan få vänta länge på.

Även om landstinget utför fler operationer nu än tidigare – det handlar om en tioprocentig ökning hittills i år – och på flera andra sätt arbetar för att långsiktigt korta väntetiderna måste det även till en kortsiktig insats, enligt Woxberg.

– Får vi bara bort den här ryggsäcken tror jag att vi sedan ska kunna hålla en bra balans mellan inkommande remisser och vårdproduktion, säger han.