Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Vårdskador i fokus

Socialstyrelsen kritiserar landstingets arbete med patientsäkerhet. Det måste ske på ett organiserat sätt.

Socialstyrelsen granskar vad alla landsting gör för att minska vårdskadorna för inneliggande patienter.

I Gävleborg är glappet stort mellan vad ledningen uppgett om patientsäkerhetsarbetet och hur personalen upplever det enligt socialstyrelsen. Personalen saknar systematisk uppföljning och tycker inte att resultaten av deras patientsäkerhetsarbete efterfrågas.

– Ekonomin har varit i väldigt starkt fokus, säger Jan-Olov Strandell, rådgivare i hälso- och sjukvårdsfrågor åt landstingsledningen.

Det tror han har gjort att personalen upplever att ekonomiska resultat varit mer efterfrågade än resultat av patientsäkerhetsarbetet.

Landstinget Gävleborg får kritik av Socialstyrelsen framförallt för att inte ha uppdaterat sitt ledningssystem för patientsäkerheten i samband med omorganisationen till divisioner. Landstinget ska nu göra klart vem som har ansvar för vad och hur arbetet med att minska vårdskadorna ska följas upp.

Landstinget vill bland annat minska antalet vårdinfektioner, fallskador och trycksår samt undernäring hos äldre. Nya arbetssätt ska också under hösten ge personalen mer tid för patienterna och därmed minska risken får vårdskador.