Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Vårdval - het fråga för C

Fler privata hälsocentraler och ökad valfrihet för patienter. Det hoppas Centern ska bli effekten av det vårdvalssystem som införs vid årsskiftet. Men det finns också farhågor för att landsbygden ska utarmas på vård.

Annons

I två dagar är ett 50-tal centerpartister från Gävleborg och de fyra norrlandslänen samlade i Gävle för att diskutera landstingsfrågor.

Dessa ”Norrlandsdagar” är ett årligt centerarrangemang men detta är första gången Gävleborgscentern står som värd.

På agendan i år står bland annat Vårdval, det nya vårdpengssystem som är på väg att införas inom primärvården i hela Sverige. Det krävs omfattande förberedelser för att systemet ska kunna tas i drift vid årsskiftet. Hela befolkningen ska erbjudas att lista sig vid fritt vald hälsocentral.

– Det är en enorm apparat. Och det går nog inte att rigga systemet perfekt från början. Man får skruva till det efterhand, säger Björn Brink, C, landstingsråd i Gävleborg.

Han är bekymrad över hur det ska gå för hälsocentralerna att förbereda sig samtidigt som de ska sköta den i år så omfattande influensavaccinationen.

– Varenda sjuksyrra i länet ska ju stå och sticka folk i armen, konstaterar han.

Tanken med vårdvalssystemet är att landstingsdrivna och privatdrivna hälsocentraler ska konkurrera på lika villkor och att patienterna fritt ska kunna välja vart de vill gå. Till viss del ska marknaden få avgöra vilka hälsocentraler som ska överleva och kanske expandera och vilka som får läggas ned.

En risk med modellen är att det sker en ”överetablering” av vård i tättbefolkade lönsamma områden, till exempel Gävle, och en avlövning av vårdresurser i glesbygden.

En annan risk är att hälsocentraler med en ”socialt belastad” eller äldre och sjuklig befolkning i sitt närområde missgynnas medan hälsocentraler med ”frisk” befolkning gynnas.

– Det gäller att hitta ett ersättningssystem som tar hänsyn till många faktorer och som gör det attraktivt att driva primärvård i hela länet, säger Björn Brink.