Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Våren är tid för ny uteplats

Våren är över oss och med den ett växande behov av att bygga om, fixa till uteplatsen eller kanske sätta upp ett nytt staket där hemma. Behovet ger rusch på byggmarknaderna som laddar med material och kunnande. En komplett altan på 30 kvadrat kostar omkring 10 000 kronor.

Denna torsdagsförmiddag är det ganska lugnt på K-rautas brädgård där allt virke och annan skrymmande byggmateriel finns. Tidiga mornar och på helger är det betydligt mer folk berättar personalen.

Men Sven Axelsson dyker upp för att komplettera sitt altanbygge med virke som fattas. Han behöver ytterligare drygt tolv meter trallvirke till sin 32 kvadrat stora altan vid radhuset i Sätra.

– Det gamla altangolvet är minst 20 år, säger han.

Rikard Jönsson är chef för K-rautas uteförsäljning. Han tror sig ha sett just den sort som Sven söker och försvinner bort. Efter en stund kör han fram ett virkespaket med hjälp av truck, i botten ligger de längder på 3,10 meter som Sven behöver. Efter en hel del trixande lyckas de båda männen få fram fyra plankor som Sven kan lasta i sin bil. Nöjd kör han därifrån.

Det är många facktermer som rullar fram. Det är inte alltid rätt att hänga med på virkesdimensioner och skruvsorter.

Personalen får många frågor om vad som egentligen behövs för just det egna projektet. K-rauta har en personlig rådgivare på brädgården och hos den personen kan man få svar på sina frågor.

– De nya reglerna om utökat bygglov gör att många hör sig för om olika byggprojekt, säger Rikard Jönsson. Just nu är det mycket trallbyggen, fönsterbyten och de som ska lägga om taket. Allt ska vara klart tills det blir varmt.

Vad krävs då för att bygga en altan eller uteplats?

Först och främst tryckimpregnerat trallvirke. Den vanligaste dimensionen är tolv millimeter. Virket läggs på reglar som heter CC 60 och skruvas med träskruv.

Richard förklarar att 60 står för att det ska vara 60 centimeter mellan varje regel mätt från centrum till centrum. När det gäller skruv rekommenderar han behandlad i stället för rostfri eftersom en rostfri skruv är hårdare och lätt kan spricka.

Altanen behöver också skärmväggar.

– Då tar man såna här 45x45 som liggande spjälor, förklarar Rikard Jönsson, och drar fram och visar. De fästs på stolpar som är 95x95 och som skruvas fast i trallen.

Många vill ha tak på sin altan och Rikard visar några olika varianter på plasttak. Den vanligaste har garanti på att den håller i tio år. Värstingen ska hålla i 15. Den sorten använder polisen i sina sköldar.

Men altanen kan inte byggas direkt på marken. Den måste fästas i betongplintar som man gräver ner. Här finns det två alternativ; den fasta plinten och den med ställskruv. Som namnet säger går det att justera ställskruvarna, vilket är bra om bygget sätter sig efter några år.

Till sist måste man sköta om sitt bygge, det vill säga olja virket.

– Jag tycker inte att men behöver olja första året, säger Rikard Jönsson. Men sedan, för när träet blir torrt spricker det.

För den som vill ha en underhållsfri altan finns bräder i komposit, gjort av returplast. Det är betydligt dyrare men håller å andra sidan livet ut, minst. Och så slipper man stickor i fötterna.

Vad kostar då en "normal altan" på 30 kvadrat att bygga? Jo, ungefär 10 000 kronor.