Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Våren har kommit till Laxön

Våren närmar sig på Laxön fastän snödrivorna ligger breda och djupa på många ställen efter gångvägarna längs älven.

Men mest märks att våren är på väg när man tittar in hos de nya entreprenörerna som från i år finns etablerade på ön vid Älvkarlebyfallen.

Annons

Där har det spikats, fejats och iordningställts inför premiäröppningen nu i påsk och förväntningarna bland de nyetablerade om vad besökarnas reaktioner kommer att bli är givetvis stora.

Catharina Östlund öppnar ”Wilma and Friends”, en butik i gamla kokhuset där maten till de värnpliktiga lagades en gång i tiden.

Nu finns en butik fylld av produkter tillverkade av återvunna bildäck, återvunna bildskärmar, lin och andra miljövänliga material.

– Vilken utmaning det här ska bli. Jag kände att jag måste starta en butik där kunderna kan hitta miljövänliga varor på ett och samma ställe. Att förena god design med gott samvete känns alldeles rätt, konstaterar hon.

Vägg i vägg målas det och byggs om, framförallt i köket, för där finns nyetablerade Sture Linngård som tillsammans med hustru Lisbeth och två anställda driver den gamla fiskrestaurangen som tidigare drevs av familjen Hansson, ägare till Turisthotellet på ön.

Nu blir namnet Kungsådran eftersom Kungsådran rinner bakom restaurangfönstret.

– Vi kände direkt när vi kom hit att vi var välkomna. Vi ska givetvis servera dagens, ha spännande sammansatta menyer med mat och dryck, catering, temakvällar med lite musik. En liten butik kommer också att finnas här, berättar Sture Linngård.

En som däremot funnits sedan tidigare på Laxön är Anette Landberg som drivit Café Furiren sedan 2001.

I år tar hon och familjen samt sambo ett ännu större grepp på verksamheterna och öppnar vandrarhemmet.

Sedan tidigare är mässen igång och nu får vandrarhemmet – 20 rum med 66 bäddar – ett ”nytt ansikte”, så den senaste tiden har varit jäktig.

Laxön lever upp mer än vanligt i år och att man sedan tidigare har konstnären Johan Thunbergs ateljé, Pulshuset – ett aktivitets- och motionshus – samt Hantverkshuset med Stig Dagermansällskapet och Keramikverkstan på plats ökar attraktionsvärdet än mer.

Laxön har en spännande tid framför sig.