Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Varför flyttar du inte till Gävle?

Gävle är en pendlarfavorit bland stockholmarna. Endast Uppsala och Norrköping får bättre betyg i en undersökning gjord av TNS Sifo.

I undersökningen har 1 200 svenskar i åldern 15-79 år tillfrågats om vilket intryck de har av olika kommuner.

Annons

Generellt ger allmänheten bra betyg till universitetsorter och profilerade turistorter, medan kommuner med hög arbetslöshet får sämre betyg. Gävle hamnar exempelvis först på plats 20 i en ranking av de 28 största kommunerna.

Bättre klarar sig staden när stockholmarna får tycka till om Gävle som pendlingsort. Då får bara Uppsala och Norrköping bättre betyg. Gävle utklassar Västerås, Eskilstuna och Södertälje, trots att de ligger betydligt närmare Stockholm än Gävle.

GD har ringt runt till några kända pendlare och frågat varför de pendlar. Vinterns tågförseningar tycks inte ha skrämt dem.

Svante Brunåker, prorektor vid Högskolan i Gävle, dagspendlar från Uppsala:

– Min hustru jobbar i Uppsala och vi har våra barn där. De vill inte flytta därifrån. Dessutom tycker jag att det går väldigt bra att pendla med Upptåget. Det har knappt varit några förseningar alls i vinter.

Mats Törnquist, regiondirektör på Region Gävleborg, pendlar från Stockholm, men har en övernattningslägenhet i Gävle:

– Det är av familjeskäl. Min hustru är egen företagare i Stockholm och har sin kundkrets där. Vi har även två barn och barnbarn i Stockholm. Det betyder mycket att vara nära dem. Annars skulle jag mycket väl kunna tänka mig att bo i Gävle. Det är en trevlig stad med ett rikt kulturutbud.

Anna-Lena Österborg, länsråd i Gävleborg, dagspendlar från Stockholm:

– Jag har arbetat i Gävle i tre månader nu och har min familj i Stockholm, på Lidingö. Jag överväger att skaffa en övernattningslägenhet i Gävle, men först vill jag se hur det fungerar att pendla. Hittills har jag varit rätt förskonad från tågförseningar.

Madeleine Jufors, tillförordnad länspolismästare i Gävle från och med måndag, kommer att veckopendla från Stockholm:

– Därför att jag kommer från Stockholm och har släkt och vänner där. Jag har nyligen flyttat till Djursholm där jag trivs ytterst bra. Dessutom ska jag bara vikariera i Gävle under sex månader.

Tomas Grönberg, VD för Gävletidningar, dagspendlar från Uppsala:

– Det är på grund av familjen. Vi har fyra barn som har anpassat sig bra till att bo i Uppsala. Jag tycker att det är bra förutsättningar att pendla. Sedan jag började min tjänst i Gävle vid årsskiftet har tågen gått i tid.

Annons