Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Varför inte X-tåg mot Sandviken, Storvik och Hofors?

Såg en reklamlapp på en buss att linje 41 går var tionde minut mot Sandviken och troligen Hofors.

Varför går landsvägsbussar så ofta? Det kan inte bidra till bättre miljö. Okej, ni kör på HVO-100 kanske som är ett perfekt bränsle för sieselmotorer.

Men allt annat som bussarna orsakar med trafikstockningarna efter Västra vägen, Staketgatan, Nygatan och alla nanopartiklar som blir av däckens förslitning som sätter sig i våra lungor. innebär en betydligt sämre miljö runt bussarna.

Det märkliga är att mellan Gävle och Storvik i i alla fall finns ett miljösmart alternativ som funnits sedan 1930-talet, nämligen järnvägen som blev elektrifierad runt 1932. I 86 år har den legat framför näsan på politiker som är blinda.

Varför går det inte X-tåg var tionde minut mot Sandviken, Storvik och Hofors? Horfors har förstås ingen järnvägsstation i samhället utan fem kilometer norr om byn.

Men tåg kan stanna i Hagaström, N. Valbo, Sandviken, Kungsgården och Storvik.

Hur är det med miljötänket Inom X-trafik, finns det över huvud taget?

Och Gävle kommun, ta bort bussarna från Staketgatan snarast. De orsakar många problem i trafikmiljön!

Se framåt

Svar direkt: All busstrafik som körs av X-trafik är sedan 2017 helt fossilfri och att resa med buss är ett riktigt bra miljöval. En genomsnittlig bilist släpper ut omkring fyra gånger så mycket koldioxid och andra växthusgaser än vad en person som åker buss gör. Om fler väljer kollektivtrafik istället för bil kommer samhället att göra stora miljövinster samtidigt som den gynnar människors hälsa.

Varje år görs cirka en miljon resor med buss på sträckan Gävle-Sandviken-Storvik-Hofors och fler och fler väljer att ta bussen. För att möta dagens och framtidens behov har vi tagit fram ny trafik med fler och snabbare linjer med tätare turer då de flesta reser.

Linje 41 kör var tionde minut mellan Gävle-Sandviken och för att resa vidare till Hofors kan man byta till linje 141 i Sandviken som går var 30:e minut.

Tåg i Bergslagen kör tåg på samma sträcka en gång per timme och som komplement kör X-trafik en snabbuss, linje 241, Gävle-Storvik-Hofors på tider då Tåg i Bergslagen inte går.

Det finns inte utrymme på banan för att köra fler tåg och det finns heller inga planer på att börja köra X-tåg på denna sträcka.

Andreas Eriksson

trafikutvecklingschef, X-trafik

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare