Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Varför sökte inte Gävle stadsbidragen till yrkesvux?

Varför har inte Gävle (tillsammans med Sandviken, Hofors, Ockelbo och Älvkarleby) sökt utbildningsplatser inom yrkesvux som kombineras med utbildning i SFI och svenska som andra språk när Gävleborg har tagit emot flest nyanlända och har landets högsta arbetslöshet? undrar Tomas Persson.

Gävleborg är det län som tagit emot flest nyanlända per capita. Kommunerna har en positiv inställning till mottagandet och ser vilken resurs för länet det är att människor flyttar hit. Samtidigt är det viktigt att alla kommuner i landet är med och tar ansvar, säger landshövding Per Bill i samma pressmeddelande.

År 2016 var det möjligt att söka statsbidrag för yrkesvux två gånger.

Den första ansökan gällde utbildningsplatser inom yrkesvux.

Den andra ansökan avsåg utbildningsplatser inom yrkesvux som kombineras med utbildning i SFI och svenska som andraspråk.

Avsikten är att stimulera de kommuner som genomför kurser i yrkesutbildning kombinerat med språkkurser och modersmålsstöd att vidareutveckla konceptet, samt att få fler kommuner att satsa på den här typen av utbildning. Syftet är att bättre ta tillvara på nyanländas kompetens.

100 miljoner kronor fördelades till Sveriges kommuner 2016 i den andra ansökan.

Gävle och övriga Gästrikekommunerna (Sandviken, Hofors, Ockelbo, Älvkarleby) sökte inte ens.

Om Gävle hade sökt så beräknas Gästrikekommunerna fått två miljoner kronor för yrkesvux som kombineras med utbildning i SFI och svenska som andraspråk. Detta innebär att mode, textil och designutbildningen i Sandviken kunde ha startat en klass med totalt 18 elever samtidigt kunde anställa textillärare och skapat fyra jobb.

170 000 nyanlända kom till Sverige 2016. 2018 beräknas alla nyanlända komma till kommunerna vilket innebär att kommunerna får ta kostnaderna. Efter sju år så har endast 25 procent nyanlända egenförsörjning vilket måste förändras.

Vi ser ett stort intresse från nyanlända, speciellt från Syrien, som har sitt textilkunnande med sig men behöver förbättra sin finish för att kunna leverera enligt kundens förväntan och gå vidare till egenförsörjning. Samtidigt har vi möjligheten att skapa en framgångsrik integration där elever som vuxit upp i Sverige och nyanlända jobbar tillsammans samt hjälper varandra.

Mode, textil och designutbildningen i Sandviken fyller ett viktigt behov för integration genom en utbildning som leder till jobb, eget företagande och högre studier.

Mode textil design utbildningen i Sandviken har stort folkligt stöd. Mina frågor är:

Är det inte viktigt att nyanlända så snabbt som möjligt går till egen försörjning?

Är det inte viktigt att söka statsbidrag så att vi får mer resurser så att alla kan gå vuxenutbildningen, både nyanlända och elever som vuxit upp i Sverige?

Varför har inte Gävle sökt statsbidragen?

Tomas Persson

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel