Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Varg går före jägare i Åmot

ÅMOTDet blir ingen älgjaktsvecka för jägarna runt Åmot.

Annons
- Vi kommer väl att gå ut någon helg för att försöka skjuta några älgar, säger Per Mellström i Åmot. Älgjaktsveckan har varit rena julafton för oss, men nu är den borta.
Sammanlagt berörs närmare 300 jägare av det här beslutet som är taget av de olika jaktvårdsområdena.
- Det känns hemskt när vi nu tappar det enda roliga vi har här i Källsjön, säger Ivan Olsson, som jagat i över 50 år. Det finns en kamratskap i jaktlagen som vanliga kanske har lite svårt att förstå.

Växande vargstam
Det var för två år sedan som jägarna i nordvästra Gästrikland började förstå vidden av att vargen kommit till området.
- Första vargkullen var på minst åtta ungar, säger Per Mellström. Sedan är vi säkra på att en ny kull föddes i sommar, men hur många ungar som finns i den kullen vet vi inte och lär väl aldrig få reda på det. Ungarna växer snabbt och det dröjer inte många månader förrän de har lika stora tassavtryck som den första kullens ungar har.
Den här hösten är det tätt med rovdjuren i skogarna runt Källsjön. Här finns varg, björn och lo.
- De två senaste åren har jag haft varg framme vid hundgården, berättar Ivan Olsson. Jag har alltid haft flera jämthundar, men nu är det slut på jakten med lösa hundar.
Ivans hundar har också haft ståndskall på björn vid två tillfällen.
- Själv var jag bara 20 meter ifrån, säger Ivan. Jag är absolut inte rädd för rovdjuren, men jag har respekt.
Ivan Olsson är medveten om att jaktlagen runt Åmot har skjutit ur älgstammen rätt rejält under flera år.

Räcker bara åt vargarna
- Vi kanske var lite för snälla mot Stora Enso när bolaget ville att vi skulle minska älgstammen, menar Ivan. Men som det är i dag räcker älgen bara åt vargarna. Vi jägare får sitta på sidan och titta på.
Älgtilldelningen runt Åmot ligger på 0,8 älgar per 1 000 hektar.
- För vårt jaktlag som har 4 600 hektar skulle vi få skjuta tre älgar. Därför väljer vi att gå ut en helg och pröva lyckan. Det blir i alla fall en kulturell förändring som verkligen kommer att känns tung för de 300 älgjägarna i området, säger Per Mellström.

JÖRGEN LARSSON