Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Varg skrämde bort kvigor

En varg jagade iväg 21 kvigor mot riksväg 80 i Kungsgården. Kvigorna sprang genom taggtråd i en hage och ett elstängsel till en annan hage för att undkomma. En vecka senare är kvigorna ännu så skrämda att de inte kan flyttas till sin gamla hage.

Folk trodde knappt sina ögon i fredags. 21 kvigor kom dundrande på en väg i full karriär. Till sist, strax före riksväg 80, sprang de rätt igenom ett elstängsel och sökte skydd hos kvigorna i den hagen.

Kvigorna hade forcerat taggtrådsstängslet i Sten-Erik Lindbergs hage vid Dalsängsvägen och rusat tre kilometer till Kungsgården där Lotta Zetterlund har sina djur.

– Kvigorna var mycket stressade och skrämda och det ångade om hela flocken, säger Lotta Zetterlund och fortsätter:

– Tänk om någon stått i vägen när de kom rusande. Om de sprungit förbi hagen hade hamnat på riksväg 80. Tänk vad som kunnat hända där.

Senare var naturbevakaren Hans Blomgren från länsstyrelsen på plats. Han kunde konstatera att det fanns färska spår av en varg som rört sig vid hagen.

– Det kan inte finnas någon annan förklaring än att det är vargen som har skrämt iväg kvigorna, säger han.

Det åskade i fredags, kan inte åskan ha skrämt i väg dem?

– Jag har aldrig hört talas om att åska skulle ha skrämt iväg kor. Däremot har man sett vargen jaga andra djur i området.

Sten-Erik Lindberg har gjort flera försök att transportera tillbaka djuren till sin egen hage.

Senast i går morse var han där och försökte få in dem i en transportbur.

– Men det gick inte, de är fortfarande för uppjagade och stressade, säger han.

Lotta Zetterlund är säker på att det handlar om den så kallade Dalängsvargen som tidigare dödat flera tackor i Jäderfors.

– Det är samma varg, en hona från Korsåreviret, säger hon.

Naturbevakaren Hans Blomgren är inne på samma spår.

– Man kan anta att det är samma varg. Men för att vara helt säker behövs DNA.

Nu har både Sten-Erik Lindberg och Lotta Zetterlund ansökt om skyddsjakt på vargen.