Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Varg skrämmer i Jäderfors – "den kom springande emot mig"

Jonas Pettersson och Anna Wikman hade varg på sin gård i måndags. Vargen sprang plötsligt emot Jonas.
– Jag hann inte ens bli rädd, säger han.

I förra veckan skrev GD om att en varg dödat en kviga av rasen Highland cattle i Järbo. Sedan dess har det strömmat in vargobservationer från Sandvikens kommun.

Klockan 6.20 på måndagsmorgonen fick Jonas Pettersson i Jäderfors ett samtal från grannen som påstod att en varg rörde sig vid hans hus.

Jonas sprang ut i bara tofflorna, fortfarande pratandes i telefon med grannen.

Han kunde inte se någon varg.

– Men plötsligt fick jag syn på vargen – komma springande emot mig. Vargen tittade på mig hela tiden när den sprang förbi, på mindre än två meter. Jag pratade i telefon och hann inte ta någon bild förrän den var 30 meter bort.

Hans sambo Anna Wikman berättar:

– När Jonas kom in igen pendlade han mellan att vara scharlakansröd och vit i ansiktet.

I måndags hade hon alla sina sju hästar på gården. Hästarna var ute dygnet runt. På grund av vargen vågar hon inte längre ha kvar två föl och deras mammor.

– Jag har kört dem till min syster i Sala, säger hon.

Sedan vargbesöket tas hästarna som är kvar också in i stallet om natten.

Bilderna som Jonas tog har visats för en expert på länsstyrelsen. Experten har bekräftat att det var en ungvarg som besökte deras gård i måndags morse.

Anna Wikman har frågat om det kan ha varit den vargen som dödade en kviga i Järbo och via mejl fått svaret att den inte kan ha gjort det själv.

Mikael Elbom bor en bit bort i Jäderfors. Tidigt samma måndagsmorgon klev han ut ur huset och skulle åka till jobbet.

– Vid infarten bara femton meter bort stod en varg och kollade på mig. Vilken stor hund tänkte jag först. Den var himla stor och lång och hade en gråspräcklig gul päls och långa ben. Då förstod jag att det var en varg. Helt oskygg var vargen.

Även i Sandvikens centrala delar har det gjorts flera observationer den senaste tiden.

Kenneth Johansson körde tidigt på tisdagsmorgonen i riktning mot Högbo på väg 272. I korsningen med Fredsgatan sprang plötsligt ett djur över vägen.

– Det var en varg. Jag vart jäkligt paff. Man förväntar sig inte att träffa på en varg så centralt i Sandviken. Jag fick tvärnita för att inte köra på vargen.

Han är hundförare och säger att han därför kan se skillnad på hund och varg.

– Det här var definitivt ingen hund. Det såg man på storleken och stilen att gå. Tyvärr hann jag inte få fram kameran i tid.

Han berättar att djuret liksom travade över vägen och fortsatte ner mot företaget Lumek och försvann sen ut i skogen.

– Jag tycker det var en häftig upplevelse. Vargen är ett häftigt djur. Men kanske den håller till i fel område.

Eftersom nästan inga observationerna är verifierade, kvalitetssäkrade, vill länsstyrelsen inte ge några kommentarer till rapporterna.

– Vi vet inte om alla observationer är av varg. Det kan vara varg, men det kan också vara något annat djur, säger rovdjurshandläggare Sara Sundin.

LÄS MER:

Premium – såhär gör du om du möter varg i skogen