Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Vargar, löpning och världscancerdagen

Allt har en egen dag. Vem missar till exempel Nutellas påläggsdag den 5 februari, eller myggholkens dag den 28?

Redan i dag kan du fira vargens dag, världscancerdagen och löpningens dag.

Möjligen inte samtidigt.

För bara drygt 30 år sedan, runt 1980, fanns det i princip inga vargar i Sverige. De få som fanns hade invandrat från Finland. I dag finns ett officiellt mål på 270 individer, samtidigt som antalet vargar antagligen är lite större än så.

– Beståndsuppskattningen ligger på 350-370 vargar. Men hur stor stammen ska vara vill vi att vetenskapsmännen ska forska kring. Ju mindre kontakten är med finländska vargar, desto större behöver vår egen stam vara. Nu är den kontakten ganska liten, säger Ann Dahlerus, generalsekreterare i Svenska rovdjursföreningen, SRF.

Det kan alltså vara en sak att engagera sig under dagen. Passar inte det kan du i stället snöra på dig löparskorna och fira löpningens dag. Det är tidningen Runners world som står bakom initiativet. Några särskilda aktiviteter anordnar de inte, firandet sker individuellt, genom att just ge sig ut på en löprunda. Som alternativ föreslår tidningen att man går ihop i grupper på jobbet och ger sig ut tillsammans. Träning är, påstår de, roligare om man utför den tillsammans.

Slutligen är den 4 februari världscancerdagen, organiserad av Union for International Cancer Control, UICC, i Schweiz. Bland förslagen på aktiviteter nämns att hälsa på en cancersjuk vän eller släkting, eller - vilket kanske gör större nytta - skänka en slant till cancerforskningen. Cancerfondens plusgirokonto är 901986-0.