Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Vargen dödade kviga och sällskapshund - nu blir det skyddsjakt

Vargen har dödat en kviga och sprungit iväg med hund från en gårdsplan. Nu har länsstyrelsen gett klartecken till skyddsjakt på vargen.

GD har skrivit om kvigan av arten Highland cattle som dödades av vargen i slutet av augusti på en gård i Järbo. Kvigan hittades död på morgonen. Först senare hittade en naturbevakare från länsstyrelsen tydliga tecken av tänder i strupen på kvigan och kunde konstatera att den angripits av en varg.

I slutet av september sprang vargen iväg med hunden Max – på gårdsplanen mitt framför näsan på mamman som var ute med hunden åt dottern.

– Den bet tag i ryggen på hunden och sprang därifrån nerför en gräsbacke. Hunden skrek hela tiden - tills det plötsligt blev tyst, berättade mamman.

Senare fann man vargspår och blod från hunden en bit från huset.

Vargen har dessutom skrämt tamdjur och nötdjur vid flera tillfällen. Till exempel rapporterades i början av oktober från Svartrönningen, som ligger mellan Järbo och Jäderfors, att 30 kvigor och sinkor skrämts ur sin hage och forcerat tre stängsel så att stolparna gått av.

Tre personer hade ansökt om skyddsjakt, bland annat Hans Liebenholtz, från vars gård vargen sprang i väg med hunden i käftarna.

– I min värld är det rätt att länsstyrelsen säger ja till skyddsjakt eftersom vargen tog hunden på vår gårdsplan. Varg ska inte hålla till i bebyggelse, de ska vara i skogen, säger han.

En annan som ansökte om skyddsjakt var Robert Eklundh som bor i närheten av familjen Liebenholtz hem i Järbo.

– Bra beslut av länsstyrelsen. Det betyder att de har samma uppfattning som jag om den här vargen. Jag ansökte om skyddsjakt för att jag har mjölkkor på gården. Om vargen fälls blir det tryggare till viss del, men det finns ju fler vargar, säger han

Länsstyrelsen motiverar sitt beslut om ja till skyddsjakt så här:

"De direkta och indirekta skador som vargar kan orsaka på nöt och häst är så pass stora att Länsstyrelsen bedömer att skyddsjakt är befogad. I området finns enligt Länsstyrelsens kännedom inga genetiskt värdefulla vargar."

Skyddsjakten får ske inom ett avgränsat område dygnet runt, mellan 17 oktober och 15 november.

LÄS MER:

PREMIUM: Så här gör du om du möter varg i skogen