Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Vargen satte stopp för jakten

KÄLLSJÖNDet stod bilar på de flesta skogsvägarna mellan Sandviken och Jädraås. Älgjakten pågår för fullt runt om i Gästrikland, men inte i nordvästra delen av landskapet och södra Hälsingland.

Annons
- Det är meningslöst att offra en semestervecka när jaktlaget bara får skjuta en älg, suckar Torbjörn Svensson.
Det finns cirka 25 jaktlag inom kärnområdet där vargen finns. Tre av jaktlagen hade mött upp i Ivan Olssons förträffliga jaktstuga i Källsjön. De tre, Torbjörn Svensson, Åmot, Fredrik Wiklund, Katrineberg och Håkan Mellström och Ivan Olsson, Källsjön. Jägarna där vargarna finns är inte överens med Stora om problemen som uppstått och hur de ska kunna åtgärdas.

Förändring
Tillvaron för många har blivit helt förändrad. Många jägare har redan avbeställt jakthundar och för människor som bokstavligen levt på älgkött i 40 år väntar tomma frysboxar.
Kommer då älgjakten tillbaka till området? Ett område som avgränsas vid Svartnäs i väster, Annefors och Kilafors i norr, Lingbo i öster och Mo och Åmot i söder. Det handlar om 60 000 hektar där en vargflock tar 90 älgar av en nedskjuten stam som i dag ligger på cirka 360 älgar i vinterstam.
- Sedan ska vi också komma ihåg att björnen, trafiken och andra olyckor också tar en hel del älgar, förklarar Torbjörn Svensson. Så försvinner en stabil älgstam på något år.
De fyra jägarna är säker på att vargen blir kvar i området och älgstammen måste få en möjlighet att öka i området.

Stora Enso avgör
- Det är Stora Enso som avgör framtidens älgjakt, anser Håkan Mellström. Företaget är inte seriöst när det tillåter upp till tre gånger så stor älgstam inom vissa områden i Sverige. Stora vet problemen sedan 15 år tillbaka, men har inte gjort ett dugg för att rätta till det.
- Vi var en delegation till Stora Enso i Falun för att prata om problemen med den minskade älgstammen, säger Torbjörn Svensson. Och enligt ansvariga på Stora Enso kommer de aldrig att tillåta en utökning av älgstammen i vårt område. Stora äger i stort sett all skog i det här området.
- Stora Enso har ingen känsla för skogsfolket, menar Ivan.
- Företaget handlar med skog och bryr sig inte om oss, säger Torbjörn. Det är Storas skogar och vi har tagit ner älgstammen till den nivå bolaget krävt.

Älgtätt på 80-talet
Det var hög älgtäthet på 80-talet som vi tagit ner till årets antal, men vi har inte nått storas orealistiska krav på två procents färska betningsskador, säger jägarna.
- Då blev det också stora skador på ungskogen, menar Håkan. Vi är långt från de skadorna idag. Nu har Åmot de minsta älgskadorna på ungskogen inom Stora Ensos domäner.
Enligt de fyra har jaktlagen utan protester följt anvisningarna från Stora. Det har handlat om rejäla avskjutningar de senaste åren.
- Det finns troligen inte ett område i Sverige som är så pass dokumenterat som i våra trakter, säger Håkan Mellström. Varje skott som skjutits och varje älg som nedlagts finns på data sedan 60-talet. Käken på varje skuten älg har lämnats in för åldersbestämning. I dag vet Stora allt om älgstammen då det också görs flyginventeringar vartannat år.
- Men ingen hade räknat med vargen, fortsätter Håkan.
Jaktlagen i området anser också att Stora inte följer samma policy inom sina skogar.
- Det finns andra områden på Storas marker där det fortfarande jagas för fullt på älg, säger Håkan. I Värmland och Dalarna ska det på vissa områden skjutas 14 älgar på 2 000 hektar, medan vi ska skjuta en älg på 4 000 hektar. Observera att det finns varg i bägge områdena.
Inom vargens kärnområde finns också gott om björn och lo. Under älgjakten i fjol när det fanns lite spårsnö hittades spår efter sex olika björnar inom ett tillfälligt jaktområde.

Fem årsungar
Ingen vet hur många av fjolårets vargungar som har vandrat ut.
- I år finns det personer som sett vargparet med fem årsungar, säger Ivan Olsson.
Det som är klart är att vargarna inte kommer att bli fler än den flock på 10-15 som finns i dag i kärnområdet. De fyra som var med på träffen har alla sett vargar vid flera tillfällen.
För 40 år sedan flyttade Fredrik Wiklund och hans fru till Åmot.
- Vi hade just blivit utexaminerade lärare och vill bo nära naturen, berättar Fredrik. Det blev Åmot och vi har inte ångrat det. Men nu är livskvaliten på väg att försvinna. Allt vi skapat under 40 år slås i kras. Vi har ingen bio, teater, pub, simhall eller danslokal. Men vi har jakten och nu är den på väg att tas ifrån oss.
- Rådjuren är borta, fortsätter Fredrik. Det finns lite hare, men ingen törs släppa sin hund på drevjakt. Vi bor här för jakten och nu är den borta.

Rovdjuren skrämmer
Rovdjuren har också skapat andra problem.
- Frugan och många andra törs inte längre gå ut i skogen för att plocka bär och svamp, menar Torbjörn.
- Vi vill inte uppleva naturen med skramlande burkar och bjällror på hundarna, menar de fyra. Vi vill uppleva den som vi gjort tidigare.
- Det här är i alla fall ett bra sätt att få glesbygden att bli glesare nu när jakten försvinner, anser Torbjörn Svensson.
Besvikelsen är stor bland jägarna. Både vargen och Stora Enso har förstört deras jakt. En jakt som många lever för. En livstil har försvunnit.

JÖRGEN LARSSON