Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

"Vargen sprang iväg med vår hund – två meter från mig"

Tidigt på morgonen gick Elisabeth Liebenholtz ut med hunden. Hon han knappt stänga ytterdörren när ett djur dök upp.
– Det var en varg som bet tag i hundens rygg och sprang därifrån, säger hon.

Det var på gården i Järbo som Elisabeth Liebenholtz gick ut med hunden Max , en Jack Russel, klockan kvart över sex på onsdagsmorgonen. Hunden var nere på gårdsplan, bara några meter från huset, när hon fick syn på ett djur.

– Djuret var så stort att jag först trodde att det var ett litet rådjur eller en liten älg. Men så fick jag se att det var en enormt stor varg. Den bet tag i ryggen på hunden och sprang därifrån nerför en gräsbacke. Hunden skrek hela tiden - tills det plötsligt blev tyst, berättar hon.

Hon säger att hon sprang efter nerför backen och skrek efter vargen.

– Men jag insåg snart att det var förgäves, att jag hade inte en chans att hinna i kapp.

Hunden var ett och ett halv år gammal och tillhörde egentligen dottern Hanna och hennes pojkvän. Elisabeth och maken Hans Liebenholtz brukar ta hand om hunden när dottern och pojkvännen jobbar.

– Så hunden känns också som vår hund, att jag är mormor till hunden, säger Elisabeth Liebenholtz.

Efter händelsen ringde hon till dottern Hanna.

Hanna berättar:

– Jag slängde på luren direkt när jag fått höra vad som hänt och ringde jobbet och sa att jag inte skulle komma. Sen åkte jag hem till mina föräldrar. Hunden var mitt barn.

Under förmiddagen var de ute och letade efter hunden. De har också ringt länsstyrelsen och till polisen och varnat grannarna för att släppa ut sina hundar.

– Det var länsstyrelsen som sa att vi kunde ringa polisen. Polisen sa att inget brott blivit begånget, men att vi kunde anmäla förlorat gods, säger Hans Liebenholtz.

Grannar har hört av sig och berättat att de hörde när hunden skrek vid angreppet.

Händelsen utspelade sig alldeles i närheten av den gård där en kviga blev vargdödad för några veckor sedan.

Hans Liebenholtz ska nu söka skyddsjakt på vargen.

– Naturligtvis ska jag det. Jag vill också veta vem som är ansvarig för det som hände. Vi måste ju kunna gå ut på gården med våra hundar utan att de ska bli tagna av vargar.

Elisabeth Liebenholtz säger:

– Vi som bor här är rädda att släppa ut våra barn. En varg kanske aldrig har tagit ett barn. Men rädslan finns där hela tiden.

Senare under dagen var naturbevakare från länsstyrelsen på plats vid huset.

– Man fann vargspår i gräset och blod efter hunden, säger Hans Liebenholtz .