Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Vargflytt kontroversiell

/
  • Jägareförbundets Erik Matsson vill flytta varg till Sverige för att kunna behålla vargjakten.
  • Sara Hommen inledde mötet med några frågor och undrade bland annat om deltagarna var jägare eller hade tamboskap.

Länsstyrelsen och Svenska jägarförbundet inledde sin informationsturné i Kungsgården om flytten av nya vargar till reviren.

Att frågan är kontroversiell märktes direkt.

Annons

Regeringen har beslutat att som mest 20 nya vargar fram till 2014 ska släppas ut i de åtta län där det finns varg för att motverka inavel. Vargarna kan ha gått in i Sverige på egen hand eller flyttas från Finland, de baltiska länderna, Ryssland eller Polen.

Hur många rovdjur det ska finnas i Sverige utreds just nu och i maj besöker utredarna Gävleborg. Men innan dess, den sista april, ska länsstyrelserna i alla de åtta varglänen ha föreslagit sina två bästa revir att släppa ut nya vargar i.

Stämningen på mötet var stingslig och infekterad och beslutet var inte populärt hos de flesta som tog ordet före pausen.

– Det är bara ett stort hån mot oss på landsbygden, sa en man bland de runt 70 deltagarna.

– Du kan inte prata för alla. Vi är många på landsbygden som vill ha varg, sa en kvinna.

Länsstyrelsens rovdjurshandläggare Sara Hommen förklarade att de vill berätta vad de gör och höra vad deltagarna tycker för att kunna tala om det för Naturvårdsverket och regeringen.

Bland förslagen fanns att släppa ut vargarna längre söderut i Sverige.

Svenska jägarförbundet vill flytta hit vargar för att kunna fortsätta med vargjakten, berättade Erik Matsson. De vill se 150 vargar som mest, att jämföra med regeringens 210.

– Problemet med varg är att det stör vårt sätt att jaga, sa Erik Matsson.

Rovdjur äter hare, älg och rådjur som jägarna också vill ha. Men inte heller vargjakten är okontroversiell.

– Jag är själv jägare och förstår inte att man skjuter djur som man inte kan äta, sa en kvinna och tillade att hon själv och många andra gått ur Jägarförbundet på grund av vargjakten.

Hur många vargar det finns och hur många av dem som lunkat till Sverige på egen hand ifrågasattes av flera.

Det bygger på uppskattningar som är betydligt säkrare för varg än för björn med tanke på snöspår och bytesdjur, sa Sara Hommen som lämnade öppet för att vargarna blivit fler när årets räkning är avslutad.

– Naturvårdsverket skruvar på siffrorna, sa en man som räknade med att man ska skjuta 70 vargar nästa jakt med nuvarande regler.

Länsstyrelsen och Jägarförbundet fortsätter sin vargturné i länet under mars med ytterligare tio stopp.

Sara Hommen säger att länsstyrelsen och Naturvårdsverket ville se att vargflytten föregicks av en diskussion med länsborna.

– Men vi har blivit överkörda av regeringen.

Annons