Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

”Varken Kriminalvårdens eller Migrationsverkets ansvar – lagen måste ändras”

Migrationsverket skulle behöva bygga egna häkten för att själva kunna ta hand om personer som 36–åringen från Afghanistan.
– Men vår förvarsenhet ska vara så mottagningslik som möjligt, säger Jürgen Büttner, biträdande chef.

Mir Abbas Safari hade befunnit sig i Sverige under flera år. Hans begäran om uppehållstillstånd hade fått avslag.

I våras bestämde Migrationsöverdomstolen att han skulle avvisas till sitt hemland.

Fram till att han kunde sättas på ett plan skulle 36–åringen hållas inlåst på Migrationsverkets förvarsenhet i Gävle. Men det var inte där han kom att tillbringa den sista tiden i sitt liv.

På grund av ett tidigare självmordsförsök, i Sundsvall 2005, då Mir Abbas Safari försökte tända eld på sig själv i en klädkammare i ett bostadshus, dömdes 36–åringen till fem års fängelse för grov mordbrand.

Det är inte förbjudet i lag att försöka begå självmord men branden kunde ha spridit sig och skadat egendom eller andra personer.

Den händelsen ledde till att handläggarna på Migrationsverket använde den paragraf i utlänningslagen som ger dem rätt att placera personer i häkte om de kan vara en fara för sig själva eller andra.

– Både hans historia med grova brott och det tidigare självdestruktiva beteendet låg till grund för beslutet, säger Jürgen Büttner, biträdande chef på förvarsenheten.

Han tillbakavisar kritiken från sjuksköterskan Inger Persson att Migrationsverket i större utsträckning själva borde ta han om människorna som ska avvisas.

– Det är varken en fråga för Kriminalvården eller för Migrationsverket. Det är i så fall lagstiftaren som måste ändra lagen. Men om vi själva ska sköta de här fallen skulle det bara leda till att vi behövde bygga egna häkten, säger Jürgen Büttner.

”Om vi skulle sköta de här fallen själva skulle det bara leda till att vi behövde bygga egna häkten”

Jürgen Büttner

biträdande chef, MIgrationsverket