Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Världens äldste blickar tillbaka

En nioårig pojke står inför ett omöjligt val. Stanna med pappa i England, eller följa med mamma till USA? Den olycklige pojkens språngmarsch efter mammans tåg som sakta rullar ut från plattformen återkommer gång på gång i Jaco van Dormaels suggestiva film ”Mr Nobody”. Valen vi gör och de konsekvenser de får för våra livsöden står i fokus. Vad hade hänt om vi sagt ”ja” i stället för ”nej”, om vi följt våra hjärtan i stället för att tveka, eller tvärtom, vägrat välja och låtit slumpen styra?

I en högteknologisk framtid någonstans i vårt solsystem tänker den 118-årige Nemo Nobody tillbaka på sitt liv. Men Nemo är en opålitlig ciceron, minnet är darrigt och de fragment han levererar är motsägelsefulla.

En gång var han nioåringen som tvingades att välja mellan sina föräldrar, men vi får aldrig veta sanningen om vem eller vad han valde. I filmen lever Nemo många parallella liv – gifter sig med tre olika kvinnor, älskar och älskas, avvisas och mister den han älskar, mördas av misstag och/eller beger sig desillusionerad ut i rymden.

Den vuxne Nemo spelas av Jared Leto. Hans vackra, men ganska uttryckslösa ansikte passar perfekt för alla de förvandlingar som Herr Ingenting genomgår i alla sina fiktiva liv. Det ingår också som en viktig del i filmens estetiskt fulländade scenografi, signerad Sylvie Olivé. Ibland är ”Mr Nobody”, som vann priset för bästa scenografi vid filmfestivalen i Venedig i år, till och med nästan för snygg. Det blir lite väl många tårar som rinner baklänges, lite för många tröjrutor som tvångsmässigt matchar rutorna i sängöverkasten. Varje enskild filmruta skulle i princip kunna fungera som en stillbild, ett konstfoto att rama in och hänga ovanför soffan. I sina bästa stunder ger ”Mr Nobody” samma drömska och intelligenta upplevelse som ”Eternal Sunshine of the Spotless Mind”.

Och när den 15-årige Nemo (Toby Regbo) möter sin kärlek Anna (Juno Temple) förvandlas de vackra stillbilderna till kött och blod. Den elektriska spänningen mellan de båda tonåringarna är filmens allra största behållning.

Sara Ullberg