Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Världens äldste man

För några veckor sedan dog Henry Allingham, världens äldsta man. Han hade då uppnått imponerande 113 år. I och med sin död lämnade han över stafettpinnen till amerikanen Walter Breuning som bara är 112 år. Breuning säger ödmjukt om sin titel att den är okej, men jag blir inte upphetsad av den. Klokt sagt, tycker jag. Nu ska man väl passa sig för att bli upphetsad över huvud taget när man är 112. Men framförallt tror jag Breuning har listat ut att det endast finns ett sätt för honom att förlora sin titel, och när han väl förlorat den blir det garanterat ingen returmatch.

Själv har jag i runda slängar 70 år kvar innan jag kan komma ifråga, men vissa kvällar när femåringen äntligen somnat, disken diskats och poolen rensats från dagens skörd av tvestjärtar känner jag mig vältränad och mentalt förberedd inför uppgiften. Ja, om man kan få tilläggstid för varje fastklibbad messmörsmacka man skrapar upp från köksgolvet är jag nog redan i 70-årsåldern. Nu är det väl inte mycket som tyder på att jag kommer att orka hela vägen ändå – en diet som huvudsakligen består av kaffe och tobak brukar inte räknas till framgångsfaktorerna i just den här tävlingen. Men om jag nu mot all förmodan skulle vara ett medicinskt under och leva i 70 år till – kanske dödsrunan 2080 skulle se ut så här:

Världens äldsta man, Larry Forsberg från Valbo, avled i går. Forsberg, som nyligen firade sin 115-årsdag, somnade in i sin egen säng med stereon på högsta volym. Musik var Forsbergs stora passion och för att överrösta den tinnitus han led av de sista 75 åren av sitt liv hade han för vana att lyssna på musik från 1900-talet på mycket hög volym.

Forsberg föddes under den period efter sista världskriget som kallades Det kalla kriget. En av Forsbergs lärare ska enligt uppgift ha blivit lika förvånad varje dag han kom till skolan och upptäckte att den stod kvar (SANT!). När Forsberg föddes hade människan ännu inte ens landat på månen och det fanns bara en (!) tv-kanal. Ett av Forsbergs tidigaste minnen var tydligen att hela familjen satt tillsammans och tittade på en testbild i en timme innan sändningen från den andra kanalen (passande nog döpt till TV2) kom igång.

Forsberg levde en stor del av sitt liv under byråkratins mörka medeltid, som han själv brukade säga. Ett exempel på detta som han själv ofta nämnde var att man på den tiden avlivade (!) moderslösa älgkalvar som privatpersoner tagit hand om, ifall dessa privatpersoner inte i förväg ansökt om tillstånd att få ta hand om dem. Vissa hävdar dock att Forsberg själv hittat på detta exempel då det låter alldeles för vansinnigt för att vara sant.

Nej, vi lär som sagt aldrig få läsa den dödsrunan såvida inte forskningen visar att snus, kaffe och barn i både trotsåldern och puberteten är en oslagbar kombination. Å andra sidan säger Walter Breuning att varje dag som du inte lär dig något nytt är en förlorad dag. Och en av mina stora läromästare vad gäller intresset av att lära sig saker är faktiskt just den lärare jag nämnde i dödsrunan. Ha en fortsatt skön sommar, Tommy – och alla ni andra!