Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Världens bästa åkare jagar Stenmark i hälarna

Sjuttioen segrar har hon redan. Nu börjar Lindsey Vonn närma sig ett "omöjligt" rekord – Ingemar Stenmarks 86 världscupvinster. – Jag hoppas att det är många fler än 71 i slutet av säsongen, säger amerikanskan.

Lindsey Vonn har vant sig vid ett liv i rampljuset. Vare sig det handlar om skidåkningen – och det gör det tack och lov rätt ofta – eller om privatlivet, där skilsmässa, förhållandet med Tiger Woods och ett öppenhjärtigt berättande om kampen mot depression har skapat rubriker.

Vonn, som tidigare hette Kildow i efternamn, slog igenom tidigt och fick snabbt ett stort tryck på sina axlar. Inte minst från sig själv.

Men framgångarna har lindrat mycket av de negativa känslorna, berättar hon.

– Det är roligare nu, jag känner ingen press längre. När jag var yngre kände jag, trots att jag älskade att tävla, hela tiden press att leva upp till förväntningarna. Innan jag vann OS var jag orolig för att inte kunna uppnå det målet, det fanns alltid en oro.

– Nu känner jag inte så, jag kan bara njuta av det jag gör. Jag har redan uppnått mer än jag någonsin trodde att jag skulle i min karriär. Jag har inget kvar att uppnå, det är bara att köra fort.

Hennes meritlista är lång och imponerande – i alla fall när det gäller världscupen, där hon redan är den mest segerrika hittills bland damerna. På mästerskapssidan ser det dock märkbart tomt ut, relativt sett. Till exempel har hon, trots tre försök, bara två OS-medaljer och även från VM saknas en hel del av medaljerna hon på förhand varit tippad att ta.

Förklaringen: Lindsey Vonns kompromisslösa inställning att hellre köra snabbt och fel, än långsamt och rätt. Det gör att skadelistan, lite hårdraget, är nästan lika lång som meritlistan.

Den här säsongen är inget undantag.

Vonn har kommit tillbaka från ytterligare en skada, efter ännu en oturlig krasch. Den här gången, under ett träningsläger på Nya Zeeland i somras, med en fraktur i ena foten som följd.

Återkomsten till världscupen, lagom till favoritbacken i kanadensiska Lake Louise i november, blev en triumf av stora mått med tre raka segrar. Sedan bättrade hon av bara farten på med att vinna storslalomen i Åre i mitten av december.

– Jag försöker bara vinna, varje gång jag står på start försöker jag åka så snabbt jag kan. Jag har inget att förlora, det tror jag gör mig till en farlig motståndare, säger 31-åringen.

– Jag är inte rädd för att ramla eller att förlora, jag försöker bara åka så snabbt jag kan.

TT: Samtidigt är det en riskfylld taktik. Du har ju haft din beskärda del av skador?

– Ja, men det är sådan jag är. Jag tar risker, det är det som gör mig snabb. Visst, det är också det som får mig att ramla ibland, men det är en del av spelet.

– Jag ramlar hellre efter att ha åkt snabbt, än att ta mig säkert ner i mål efter att ha åkt långsamt.

Lindsey Vonn har vunnit den totala världscupen fyra gånger redan. Mycket talar för att hon tar en titel till i vinter. De främsta konkurrenterna, Anna Fenninger och Mikaela Shiffrin, är skadade medan Tina Maze tar ett sabbatsår under den mästerskapsfria säsongen.

Dessutom är chansen stor att hon hinner komplettera även medaljsamlingen i prisskåpet. Amerikanskan, som missade OS i Sotji på grund av skada, vill fortsätta åtminstone över VM i St Moritz 2017 och OS i Pyeongchang 2018 och öppnade nyligen även för Åre-VM 2019.

Och även om Vonn säger att hon egentligen inte bryr sig om rekord, lär Ingemar Stenmark snart få se sig passerad – om inte en skada kommer i vägen.

– (skratt) Sådan är jag. Jag kommer alltid att pressa mig själv i varenda tävling jag är med i och det är därför jag haft den karriären jag har haft tror jag, säger hon.