Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Världens mest miljövänliga båt döptes

Under söndagseftermiddagen döptes yachten byggd på Sandviks rostfria stål som sjösattes i onsdags. Med champagne, tal och sång döptes hon till Elvira vid en ceremoni på Gävle Strand.

Många Gävlebor med intresse för det marina hade letat sig till kajen intill Fullriggaren på Gävle Strand för att se när Elvira döptes under söndagen. På plats fanns Petra Rosén, marknadsansvarig vid Swedish steel yachts AB (SSY), som höll ett tal om arbetet med båten dagen till ära. Hon lämnade sedan över till den båtintresserade prästen Marianne Lundin från Heliga trefaldighet som fick äran att välsigna båten.

– Elvira är ditt namn. Välsignad är du och alla som färdas med dig. Må lycka och välgång följa dig, säger Marianne Lundin inför publiken som kort därefter fick se Elvira döpas till tonerna av en kvartett ur W6-kören som sjöng "Herr kapten sätt maskinen i gång".

Petra Rosén är tydlig med att berätta att Elvira är mer än en båtmodell, det är en konstruktion som man hoppas ska vara startskottet för en mer miljövänlig produktion.

– Det är en testplatform även om det ser ut som en båt, säger hon efter ceremonin.

Snart ska hon kasta loss för sin jungfrufärd till Gotland, men först krävs en mindre reparation av elektroniken som inte riktigt är komplett.