Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Världens största luciakrona i Skutskär kan skrotas

Det kommer inte att bli någon luciakrona i Skutskärs centrum. Beslutet i fullmäktige innebär att kronan hotas av skrotning.

Luciakronan stod i Skutskär mellan 1986 och 1998. Förra året lämnades ett medborgarförlag in om att sätta upp den igen och en facebookgrupp startades, där det också samlades in pengar. En förening med namnet Luciakronans vänner skulle också bildas.

Läs mer: Nej till luciakrona i Skutskärs centrum – entusiasterna besvikna på kommunen

Men Älvkarleby kommun ville inte att kronan skulle stå på kommunal mark i Skutskärs centrum utan vid resecentrum. Det sade initativtagarna nej till.

Kommunen säger nej till en placering i centrum eftersom arbetet med att ta fram en ny detaljplan med bland annat bostäder pågår.

– Att placera ett monument i centrum då funkar inte, sade Magnus Grönberg, ordförande i samhällsbyggnadsnämnden när medborgarförslaget diskuterades i våras.

Vid senaste kommunfullmäktigemötet togs beslutet att den blivande föreningen får kronan av kommunen, men att den inte kommer att stå på kommunal mark.

Om föreningen inte vill ha den kommer kronan att skrotas av tekniska avdelningen.

Idag ligger kronan nedmonterad på ett industriområde.

Facebookgruppen och pengainsamlingen avvecklades i augusti, eftersom eldsjälarna drog sig ur Pengarna har återlämnats till givarna eller skänkts till barncancerfonden.