Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Värmande hus hotas av nedläggning

Varför drar Göranssonska stiftelsen in bidraget till RIA i Sandviken? undrar Anne Siekas

Annons

Göranssonska Stiftelsen i Sandviken beviljar drygt 70 miljoner kronor per år i bidrag till olika verksamheter. RIA har varit en av de verksamheter som årligen har fått ekonomiskt stöd från dem. Cirka en halv miljon kronor per år har stiftelsen betalat till RIA. Nu får RIA:s verksamhet i Sandviken avslag.

Det finns inte mycket information i medierna om varför Göranssonska stiftelsen nu nekar RIA bidrag, då ansvariga när de tillfrågas svarar: Det kan jag inte kommentera. Oavsett varför de beslutat att dra in detta stöd så drabbar detta beslut många utsatta människor.

RIA driver dagliga verksamheter där alla människor är välkomna oavsett sin samhällssituation.

Ett öppet hus och en organisation som dagligen möter människor som har missbruksproblem, är ensamma, hungriga och som nu på vintern behöver en stunds värme. Till RIA är alla välkomna, oavsett var de befinner sig i livet. Det är svårt för mig att förstå hur några timmar om dagen kan vara avgörande för en person att överleva eller inte, men för många av RIA:s besökare är det hur verkligheten ser ut.

Jag läser i lokaltidningarna som uppmärksammat händelsen och ser hur en av RIA:s besökare i Sandviken beskriver: Jag vet inte om jag kan hålla mig nykter utan RIA. 

RIA i Sandviken kommer högst troligt att lägga ner sin verksamhet, de är liksom många andra välgörande verksamheter i Sverige beroende av bidragen de får.

Människorna som har sökt sig till RIA i Sandviken kommer inte längre att kunna göra det. Kanske kommer några – som tack vare RIA har kunnat bli nyktra – börja missbruka igen.

De som för en billig penning har köpt lunch eller fika kommer att gå hungriga. De som har sökt sig till värmen i huset om vintern kommer att gå frusna. De som tack vare RIA har fått vänner och gemenskap kommer att bli mer ensamma. 

Jag vet inte hur betydelsefull RIA i Sandviken är för dessa människor, men jag vet att den är betydelsefull.

Det kanske är naivt att förlita sig så mycket på en ensam bidragsgivare eftersom man blir så beroende av fortsatt stöd. Jag tror att ingen på RIA i Sandviken kunde ana att Göranssonska stiftelsen skulle kunna agera så här ansvarslöst — för det är ansvarslöst — mot alla de människor som RIA ger en hjälpande hand. Alla de som får möjligheten till stöd och förbättring.

På grund av att detta drabbar inte bara RIA utan också människor i samhället, vore det intressant om allmänheten kan få veta orsaken. Därför är min fråga direkt riktad till ansvariga för Göranssonska stiftelsen: Vad är anledningen till att RIA inte längre får bidrag?

Om Göranssonska stiftelsen står fast vid sitt beslut så borde Sandvikens kommun och landstinget ta sitt ansvar i detta. De borde sluta sig samman och på något lämpligt sett se till så att RIA:s verksamhet kan fortleva, för alla de människor vars liv är mer betydelsefullt tack vare RIA i Sandviken. 

Anna Siekas

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel
Annons