Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Värmeböljan stannar till helgen

Gävleborna kan fortsätta njuta av sol och värme hela veckan. Risken för markbränder ökar dock med det torra vädret. – Nu är det olämpligt att grilla i skog och mark, säger Anders Bergström, inre befäl vid räddningstjänsten i Gävle.

Det högtryck som kommit upp från sydväst och parkerat sig över Skandinavien fortsätter att förgylla sommaren. Fram till helgen väntas sol och värme, men även åska.

– De onormalt höga temperaturerna stannar till helgen då kallare luft kommer ner norrifrån. Och från och med onsdag får man räkna med åska och regnskurar på eftermiddagar och kvällar, säger Lisa Frost, meteorolog på SMHI.

Efter en kall start på juni uppmättes både i lördags och i söndags 27 grader i Gävle. Temperaturerna beräknas ligga kvar mellan 25 och 30 grader till helgen då kallare luft kommer in och värmen sjunker till 20-25 grader.

Även ute till sjöss förutspås semesterväder: sydostliga vindar på 4-8 sekundmeter resten av veckan och kommande helg.

Det varma och torra vädret ökar dock risken för bränder i skog och mark. På en vecka har brandrisken i Gävletrakten ökat från en tvåa till en fyra på den sex-gradiga skalan.

– Det kan snabbt gå upp till en femma om det inte kommer regn. Nu är det olämpligt att grilla ute i skogen, säger Anders Bergström på räddningstjänsten.

Enligt honom har det än så länge inte varit några större problem med markbränder i Gävle och två gånger per dag patrullerar räddningstjänsten med ett brandflyg.