Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Värmen svår för många äldre

GÄVLELångvarig värme är påfrestande för kroppen och gamla människor är speciellt utsatta.För att förebygga hälsoproblem har personalen på kommunens äldreboenden haft en viss värmeberedskap under de senaste dagarna.

- Vi är observanta och ser till att de äldre får i sig vätska i olika former och att de sitter i skuggan. Under åren har vi lärt oss hur viktigt det är för att de inte ska bli uttorkade, säger Marita Olsson-Narving, tillförordnad chef för Omvårdnad Gävle.

På äldreboendet Selggrensgården i Strömsbro bor ungefär 40 personer, hälften på en avdelning för dementa. Många av de äldre känner inte själva när de blir törstiga och förstår inte att de måste dricka större mängder vatten när värmen stiger.

- Det kan vara svårt. Alla vill inte dricka så mycket eftersom de tycker att det är besvärligt att gå på toaletten. De måste också vila mer eftersom de blir tröttare i värmen, säger Kicki Forsberg, sjuksköterska och en av de två medicinskt ansvariga på Selggrensgården.

Stora balkonger
Båda sidorna av huset har stora balkonger och uteplatser. På regelbundna tider under dagen träffas de boende där för att äta och fika och då finns karafferna med saft och vatten inom räckhåll.

- De symtom jag tittar efter är trötthet, torr hud, irritation, oro, dålig matlust och sådana enkla saker. Men vi har inte haft några problem, det är snarare så att personalen är så observant på de boende att de glömmer att dricka själva, säger Kicki Forsberg.

Hon kommer ihåg sommaren -94 som ett rekordår. Då jobbade hon också inom vården och minns att den ihärdiga värmen höll i sig under flera dagar.

- Det var väldigt hett väldigt länge och då blev detjobbigare för de äldre.

På Länssjukhuset Gävle-Sandvikens akutmottagning har personalen inte märkt av någon direkt rusning bortsett från några lungsjuka som fått andningssvårigheter.

- Kroppen tar mer energi i värmen, det blir en ökad belastning på hjärta och övriga organ. De som har små marginaler i vanliga fall kan få blodtrycksfall. Den fuktiga luften kan göra att luftrören påverkas och drar ihop sig, säger Anders Dahlqvist, överläkare och koordinator på länssjukhuset.

ERIK WIKSTRÖM