Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Vårmiddag med smak från Medelhavet

Lamm är det enda tamdjur som verkligen skiljer ut sig med en egen smak. Äntligen har svenskarna insett att det finns gott kött vid sidan av nöt, fläsk och vilt.

Svensk mat, det är grejer det. Vi klappar oss för bröstet och ställer fram kåldolmar som härstammar från Turkiet, ärtsoppa som har sina rötter i den tyska matkulturen och dillkött som från början var en frikassé från Frankrike. Svensk matkultur, om man med det menar riktig svensk mat sprungen ur svenska jordar och vatten, innebär gröt, surströmming eller möjligtvis nergrävd fisk.

Det sista exemplet är faktiskt så absurt som det låter. Gravad lax som i dag står på många festbord var från början ett sätt att förvara fisk utan att vilda djur skulle äta upp den. Alltså, man grävde ner den och insåg snart att om man bara stillade sig några dagar fick firren god smak där nere i jorden. De som hävdar att svensk mat är det enda som gäller ska veta att vad vi i dag kallar traditionell svensk husmanskost till stora delar är stulen matkultur från andra länder. Väntar vi några generationer till så kommer pasta, pizza och tacos sannolikt också räknas in i den svenska husmanskosten.

Lammkött var ett sällsynt inslag i svenska butiker fram till för några år sedan. Köpmotståndet var massivt och med få undantag var det bara utlandsfödda svenskar som insåg köttets fördelar. Andra, som varit ute i regn med en hemstickad ylletröja, påstod sig känna till hur en fårgryta kunde smaka.

Men, just där tänkte man fel. Förr slaktade man får, i dag är det nästan uteslutande lamm som hamnar i våra köttdiskar.

Alltså, unga djur, renare smak och definitivt inget inslag av ull i smakbilden. Däremot får man tillsammans med ett lätt överflöd av grönsaker och färska örter snabbt fram den där härliga Medelhavssmaken i mat lagat av lammkött. Om du inte gjort det tidigare bör du snarast köpa hem lammkött och ge det en ny chans i sällskap med exempelvis timjan, vitlök och pistaschnötter.

Dan Strandqvist/TT Spektra