Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Värna flyktingbarnen

Fler och fler ensamkommande barn söker sig till Sverige. I allt större grupper kommer de från Afghanistan, flyende från krigets fasor. Antalet ökar kraftigt och bristen på kommunplatser är akut. I dag väntar omkring 250 minderåriga på att någon kommun ska förbarma sig över dem.

Totalt sökte 1 510 ensamkommande barn asyl i Sverige förra året. I år, då bara drygt halva året gått, har hittills 1 036 ensamkommande barn sökt asyl.

FN:s flyktingkommissariat, UNHCR, menar att det är de upptrappade oroligheterna i Afghanistan som gör att allt fler tonårspojkar söker sig till Europa, och det sätter sina spår också i Sverige. Exakt hur många de ensamstående barnen är vet ingen eftersom många av dem inte söker asyl utan väljer att leva utanför samhället.

Just nu är det alltså omkring 250 minderåriga sett över hela Sverige som tvingas bo i tillfälliga transitboenden i väntan på att någon kommun ska förbarma sig över dem. Omkring hälften av dem har väntat i fyra månader.

100 av Sveriges totalt 290 kommuner har tecknat avtal med Migrationsverket om att emot flyktingbarn. Migrationsminister Tobias Billström, M, och Migrationsverkets chef Dan Eliasson har enträget uppmanat kommunerna att ta ett större ansvar.

Glädjande nog kan vi då konstatera att Gävle och Sandviken har skrivit kontrakt med Migrationsverket. Det är hedrande och visar att det finns såväl empati som en förståelse för de utsatta barnen hos makthavarna i respektive kommun.

Men 190 kommuner kryper alltså undan sitt ansvar. Små kommuner med bristande resurser må vara förlåtna men kan små kommuner som Krokom, Nordmaling och Ovanåker ställa upp för flyktingbarnen borde ju också Västerås, Borås, Kristianstad och Landskrona kunna göra det. Men det gör de inte.

Därför får flyktingbarnen vänta i sina tillfälliga transitboenden. Det innebär att deras skolstart försenas, de mår psykiskt väldigt dåligt och självskadebeteendet ökar. Det är mer eller mindre ofattbart hur mer än hälften av Sveriges kommuner kan blunda för detta. Det handlar ju ändå om barn.

”Anständigheten kräver att fler kommuner tecknar ett avtal för att hjälpa de mest utsatta”, säger Migrationsverkets chef Dan Eliasson. Man kan bara instämma.

Men kommunerna säger att de inte har någon kompetens. Det var det värsta. Krävs det någon särskild kompetens för att ta hand om barn som inte fötts i Sverige? Barn är väl barn, var de än kommer ifrån. Det är dags att majoriteten av Sveriges kommuner slutar att skämma ut sig och tar sitt ansvar.

De ensamma flyktingbarnen måste så fort som möjligt få känna trygghet och att kriget och ondskan är långt borta...