Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Varnas efter dataintrång

GÄVLESkattedirektören Ingemar Dahlén, chef för skattemyndighetens kontor i Gävle och Sandviken, tilldelas en varning för otillåten slagning i skattemyndighetens dataregister. Ingemar Dahlén får därmed samma disciplinstraff som åtta övriga anställda på skattemyndigheten. Alla letade i höstas uppgifter i dataregistren om en person som sökte jobb på myndigheten.

- Det är tråkigt naturligtvis och det är beklagligt att ett fel har begåtts, säger Ingemar Dahlén.

Oklar information
Han har själv påtalat i en skrivelse till statens ansvarsnämnd att informationen om vad som egentligen är tillåtet för tjänstemän på skattemyndigheten varit oklar.
- Den kunde förbättras och det har vi gjort.
- Vi har gått ut med information till all personal, så att alla ska vara medvetna om vilka regler som gäller.
Enligt statens ansvarsnämnd och riksskatteverket finns det visserligen otydligheter i reglerna, men det framgår ändå klart att tjänstemännen bara får använda skatteregistren i pågående skatteärenden.
Att söka uppgifter om personer som söker jobb på myndigheten är inte tillåtet.
Det var i höstas som nio tjänstemän, inklusive kontorschefen Ingemar Dahlén, gjorde de otillåtna sökningarna i skattemyndighetens dataregister.

Dataintrång
Datasökningarna upptäcktes när säkerhetschefen vid skattemyndigheten i Stockholm gjorde en kontroll av datatrafiken. Kontrollen visade att nio anställda på skattemyndigheten i Gävleborg under en månad gjort elva olika datasökningar på samma person.
Uppgifterna var i och för sig inte hemliga. De anställda på skattemyndigheten kunde ha fått fram dem genom att vända sig till den egna myndigheten, och andra myndigheter, som privatpersoner.
Men genom att använda myndighetens dataregister i tjänsten har Ingemar Dahlén gjort sig skyldig till dataintrång, enligt ansvarsnämnden.
Eftersom det rör sig om ett enstaka tillfälle och eftersom dataintrånget inte skulle leda till någon annan påföljd än böter gör inte ansvarsnämnden någon åtalsanmälan, utan nöjer sig med en varning.
Ansvarsnämndens beslut var enhälligt.

SVEN-OLOF EKMAN
026 - 15 96 42
svenolof.ekman_gd.se