Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Varning för farliga vårisar

SANDVIKEN
Nu börjar isarna på våra sjöar och vattendrag att bli riktigt farliga. Även om isen ute på Storsjön fortfarande är 50 centimeter tjock finns stora öppna ytor vid inflöden.

Annons
John Forsberg som brukar följa isens utveckling under säsongen varnar för att läget på många håll förändras snabbt.
- Genom att det bildas vindråkar och underströmmar kan isen snabbt bli livsfarlig genom att den tinar upp underifrån, säger han.

Spänningar
Det blir spänningar i isen och det kan bildas vakar snabbt. På Storsjön är det öppet långt ut vid Norrbyviken och vattnet som rinner till lyfter isen och gör den svag.
Det har redan hänt ett flertal allvarliga olyckor runt om i landet och en säker is kan snabbt bli en fälla. Underströmmar med varmare vatten gör att isen snabbt tinar upp underifrån.
Några säkerhetsregler som John Forsberg tycker att alla som färdas på isen ska ta till sig är att alltid ha ispik på okända isar, och helst inte färdas ensam.

Avstånd
När man färdas över isen ska man hålla ordentliga avstånd för med skidor eller skoter hinner man långt ut på den tunna isen innan den brister.
Att lossa skidbindningarna är också viktigt så att man snabbt kan komma loss om olyckan är framme.

Isdubbar
- Som säkerhet gäller naturligtvis att alltid ha isdubbar och helst en livlina om man är flera tillsammans, säger han.
Skulle man råka hamna i vattnet gäller det att bevara lugnet och metodiskt försöka ta sig upp från det håll man kommer ifrån.

ULF GRANSTRÖM