Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Varning för ficktjuvar – vill mer än kramas

Ficktjuvar som försöker komma åt värdesaker genom att kramas. Tjuvtricket har uppmärksammats på andra platser i landet. Nu har det hänt i Gävle.

Vid fyra-tiden på lördagsmorgonen blev en 21-åring bestulen av en 22-åring som kom fram och kramade om honom.

21-åringen, som blev bestulen på sin plånbok, började förfölja 22-åringen när han upptäckt stölden. 20 minuter efter stölden kunde 22-åringen gripas på Söder i Gävle. Efter förhör anhölls 22-åringen misstänkt för grov stöld.

Även från andra delar av landet har det rapporterats om den minst sagt vänliga stöldmetoden. I Stockholm har de benämnts som kramtjuvar.

I början av februari rapporterade Stockholmspolisen om en liga som bestulit ett 20-tal personer på mobiltelefoner och andra värdesaker. I dessa fall har det oftast varit unga kvinnor som utsatts.

En ung man har gått fram till dem och gett dem en kram, samtidigt har en annan person passat på och stjäla värdesaker ur handväskan, skriver Metro.

Men precis som i Gävle har även unga män drabbats. I dessa fall har det oftare handlat om en omfamning eller klapp på ryggen.

Kramstölderna har oftast ägt rum nattetid och polisen tror att tjuvarna spanat på sina offer och lagt märke till var de har plånböcker och mobiltelefoner.

Tuula Johansson är förundersökningsledare vid Gävleborgspolisen. Hon säger att den här typen av stölder inte är något som hon sett som ett mönster, ännu.

– Det finns många trick som används, det här är ett av dem, säger hon.