Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Varning för förfalskningar

GÄVLECityfestköpet kan resultera i indirekt stöd till organiserad brottslighet. Det hävdar en expert som varnar för piratkopierade varor.

För många är försäljningsstånden en av Cityfestens stora begivenheter. Gator och torg fylls av stånd som säljer allt från nyckelringar till avancerat hantverk. Vad många inte reflekterar över är att en stor del av dessa varor är piratkopierade.

Ett lagbrott
Vid en rundvandring under gårdagen fann GD en mängd varor som var uppenbara eller misstänkta förfalskningar. Det handlar om piratkopierade varor, det vill säga varor som producerats utan godkännande från berörda rättighetsinnehavare.
Produkterna var allt ifrån ringar och halsband till klockor och kläder.
Att sälja piratkopierade varor är ett lagbrott som kan leda till dagsböter eller fängelsestraff i upp till två år. Däremot är det inte olagligt att köpa de förfalskade varorna. Advokaten Ann-Charlotte Söderlund vill ändå varna konsumenterna för de piratkopierade varorna på Cityfesten.

Organiserad brottslighet
- Det är inte straffbart att köpa dessa varor, däremot så tycker jag att man som konsument borde fundera på varifrån varorna kommer. Det här är inte längre någon oskyldig verksamhet av folk som har stått i garaget och gjort kopior. De flesta av dom här varorna produceras i Asien av personer med anknytning till organiserad brottslighet, säger Ann-Charlotte, som i rollen som föreläsare brukar berätta att terrornätverket al Qaida till stor del bekostar sin verksamhet med hjälp av piratkopierade varor.
- Indirekt så stödjer man narkotikahandel, prostitution och annan organiserad brottslighet då man köper dom här varorna, fortsätter hon.
Ann-Charlotte Söderlund, som arbetar med upphovsrättsfrågor på en advokatbyrå i Göteborg, har gjort sig känd som en av landets mest pådrivande personer i kampen mot piratkopierade varor.

Flera tillslag
Hon har med hjälp av polisen bland annat gjort flertalet tillslag mot försäljare av piratkopierade varor på arrangemang av samma typ som Cityfesten. Själv har hon inte besökt Cityfesten, men hon är ändå säker på sin sak - det förekommer stora mängder piratkopierade varor på Cityfesten.
- Jag tror att majoriteten av det som säljs på liknande tillställningar är piratkopierade varor. Utan att ha varit på Cityfesten kan jag nog säga att de förekommer även där i stort antal, säger hon.
De varor som oftast är piratkopierade är fotbollströjor, skivor, mobiltelefontillbehör samt kläder med Disneytryck eller bandnamn. Det enklaste sättet att avgöra om något är en piratkopia är, enligt Ann-Charlotte Söderlund, att titta på kvalitén på varan samt eventuella förpackningar. Om priset även är misstänksamt lågt kan det röra sig om en förfalskning.
- Om man tar en fotbollströja som exempel så kan man jämföra den med de du kan köpa i officiella butiker på matcher, säger hon.
HÅKAN DURMÉR

Foto: TERESE PERMAN
Äkta eller inte? Fotbollströjor är en av de vanligast förekommande piratkopierade produkterna.