Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Varning för halka i jultrafiken

SMHI har nu utfärdat en klass 1-varning, den mildaste vädervarningen. Detta eftersom det kan komma underkylt regn i stora delar av Norrland i dag.

Annons

Underkylt regn kan medföra rejäl halka.
I Jämtland och fjällandskapen kan det dessutom blåsa på med 15 meter per sekund. I södra delarna av landet väntar flera plusgrader i dag.

Fredagen väntas bli en intensiv resdag eftersom julafton infaller på en lördag i år.
Sedan 2001 har i genomsnitt 1,7 personer omkommit och 73 personer skadats under den 23 december, enligt Trafikverkets statistik.

Trafikverket riktar på sin hemsida ett antal råd till dagens alla julresenärer. Här kommer några av dem:
Starta resan i god tid och var utvilad och nykter när du sätter dig i bilen. Håll hastigheten, se till att alla i bilen är bältade och ta regelbundna raster under resans gång.
Är det vinterväder? Se då till att utrusta din bil med bland annat: Snöborste och isskrapa, snöskyffel, startkablar, varma kläder och en laddad mobiltelefon, råder verket.

Det är framför allt i de norra delarna av landet som det, på grund av vädret, kan bli stökigt i jultrafiken i dag.
– Det är busväder upp över Norrland. Där har vi ett nederbördsområde som passerar österut under dagen. I inlandet och även längs kusten finns stor risk för att underkylt regn faller på kalla vägbanor, säger Lisa Frost på SMHI till TT.

Under kvällen väntas snö- och regnvädret dra vidare österut.
I de södra delarna ser vädret bättre ut, ur trafikperspektiv.
– Där är det jättemilt just nu med flera plusgrader och så kommer det att fortsätta under dagen. Det blir mulet och disigt och lätt regn kan förekomma på de flesta håll i Götaland och Svealand i dag, fortsätter hon.

Och den som fortfarande hoppas på en vit jul i de södra delarna kan nog glömma det nu. I alla fall enligt alla prognoser:
– För de södra delarna blir det riktigt milt. Och tittar man på julafton blir det soligt väder på många håll runt om i landet. Det blir nog en grön jul för de flesta i söder, säger Lisa Frost.

TT

Mer läsning

Annons