Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Varning för manipulerande politiker

Lyssna ordentligt på politikerna och kontrollera uppgifterna, uppmanar debattören Torbjörn Edlund Problemet med en del politiker är att de manipulerar med verkligheten. Inför årets valrörelse har felaktigheterna haglat.

Visst låter det bra när Tomas Östros säger att sossarna skall öka skatten för miljonärerna i Sverige? Det måste väl bli många sköna skattemiljoner i kassakistan? Tyvärr är Östros lite otydlig eftersom han menar inkomsttagare med över en miljon i inkomst. Den gruppen utgör 1,6 procent av alla som har en inkomst och om man konfiskerar deras totala inkomst (= 100 procent i skatt) motsvarar den summan en veckas offentliga utgifter i Sverige (kommuner, landsting, staten etc) enligt Skattebetalarnas förening. Men 100 procent i skatt är väl orimligt även för Östros, eller? Ohly håller med Östros men vill göra ett undantag för professionella idrottsmän, som han tycker borde ha sänkt skatt så att de inte flyttar till andra länder. Hur det blir med de människor som ser till att hjulen rullar i Sverige tycks vara mindre intressant.

Var och lyssnade på sossarnas partisekreterare Baylan på Svenskt Näringslivs ”Framtidsmöte” den 27 maj. Baylan och sossarna vill skrota RUT-avdraget eftersom ”fem gånger fler höginkomsttagare än låginkomsttagare utnyttjar RUT-avdraget”. Statistik från Skatteverket visar att det är ungefär lika många, men det bryr sig inte Baylan om, han fortsätter att trumpeta ut att det är fem gånger fler höginkomsttagare!

Därför bäste väljare, lyssna ordentligt på vad politikerna säger, kontrollera uppgifterna – all statistik om skatter finns på Skatteverkets hemsida men den verkar inte sossarna bry sig så mycket om! Höjda skatter på grumliga grunder är deras melodi liksom kilometerskatt och andra tokerier.

Alliansen har lyckats manövrera Sveriges ekonomi genom finanskris och lågkonjunktur så att vi kommit ur det med en av Europas starkaste ekonomier. När du går till valurnan i höst, tänk efter om du vill ha skattehöjarpolitik eller ekonomipolitik!

Torbjörn Edlund

Fri debattör

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel