Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Varningsklocka i Sandviken

SANDVIKENFöretagsklimatet i Sandviken har försämrats de senaste två åren. För två år sedan tyckte 36 procent av företagen att klimatet var bra eller mycket bra i kommunen. Nu är siffran nere i 29 procent.

Annons
- Det är en liten varningsklocka, framför allt i Sandviken, säger Lars Beckman, regionchef på Svenskt Näringsliv. Organisationen har beställt undersökningen av SIFO, som har bett 200 företag i kommunen att svara. Alla politiker i kommunfullmäktige har också fått chansen att svara på ett antal frågor om företagsklimatet.
- Det är naturligtvis inte bra, säger Michael Norell, näringslivschef i Sandviken, om undersökningen.
Samtidigt tycker han att kommunens och Företagarnas utfrågning av 600 företag i kommunen för bara en tid sedan gav en annan bild.
-Det ger i alla fall en mer positivt helhetsbild, säger Michael Norell.

Olika syn
Det betyg som företagarna ger stämmer ofta ganska dåligt med den bild som politikerna har av företagsklimatet.
Det gäller till exempel företagens bedömning av tillgången på kompetent arbetskraft. Företagen anser att tillgången har minskat kraftigt. Politikerna tror att den har ökat kraftigt.
- Man kan undra vilken kontakt fullmäktigeledamöterna har med företagare, säger Lars Beckman.
Lika stor är skillnaden mellan politikerna och företagen när det gäller uppfattningen om kommunens regler och byråkrati och service gentemot företagen.
Bara 13 procent av företagen är nöjda med den, mot 50 procent av politikerna.
Företagen upplever också att kontakterna mellan skolan och företagen har försämrats de senaste två åren.
Ett område som har förbättrats är företagens uppfattning om kommunen som en konkurrent till privata företag. Det är färre företag som klagar på osund konkurrens från kommunen i dag jämfört med för två år sedan.

Nyckelfrågor
Kommunens eget bemötande är enligt Lars Beckman en av nyckelfrågorna för att få ett bra företagsklimat i kommunen.
- Det kan man faktiskt påverka. Det är otroligt viktigt.
Enligt Michael Norell arbetar kommunen just med bemötandefrågorna, bland annat genom utbildning av personal. Den egna undersökningen som omfattade 600 företag pekade också på en rad brister som nu ska bearbetas.
- Vi försöker verkligen åtgärda dem, säger Michael Norell.
SVEN-OLOF EKMAN
026 - 15 96 42
svenolof.ekman@gd.se