Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Varorna står kvar på butikshyllorna

Maten som Elin Wahlgren åt innan hon fick den allergiska reaktionen bestod av butikskedjan Icas egna tacos, dippsåser från livsmedelsbolaget Santa Maria, och kött-ersättningsprodukten Quorn.

Men trots dödsfallet har livsmedelsföretagen inte säljstoppat de misstänkta matvarorna.

Astma- och Allergiförbundet rasar mot bolagens agerande.

– Jag blir upprörd och förbaskad över att bolagen inte tar sitt ansvar för det här. Det innebär att det kan hinna hända fler olyckor, säger Maritha Sedvallson, förbundsordförande, Astma- och Allergiförbundet.

Maritha Sedvallson tycker att bolagen omgående borde säljstoppa de aktuella matvarorna i dagligvaruhandeln.

– Ja, i avvaktan på analyser så tycker jag det. Man ska i alla fall informera om att den här olyckan har hänt och att man håller på att analyserar vad felkällan kan vara. Då kan konsumenten fatta sitt eget beslut.

Martin Myhrberg är Miljö- och hälsoskyddsinspektör på Sandvikens kommun, som har tillsynsansvar över den Ica- butik som sålde matvarorna till taco-måltiden.

Han fick besked om det inträffade i måndags.

Kommunen har skickat in prover till både Livsmedelsverket och laboratoriet Eurofins i Lidköping. Hos Eurofins fick Martin Myhrberg beskedet att proverna skulle ta hela tio dagar att analysera. Och på Livsmedelverket är labbpersonalen på semester.

– Jag känner mig väldigt osäker hur jag ska hantera det här eftersom jag aldrig varit med om något liknande tidigare.

Martin Myhrberg tycker inte att han fått det stöd som han behöver från Livsmedelsverket.

Men Livsmedelsverket slår ifrån sig.

– Det formella ansvaret ligger i det här fallet på kommunen, säger Karl-Erik Hellenäs, tillförordnad enhetschef, Livsmedelsverket.

– Om vi bedömde att det här var ett så pass akut ärende så skulle vi kunna kalla in personal.

Hos butikskedjan Ica, som tillverkat de aktuella chipsen, har man sedan i måndags varit medvetna om dödsfallet. Men bolaget har inte stoppat försäljningen i butik.

Anledningen är att Ica fått garantier av sin leverantör av chipsen, N.V. Snack Food Poco Loco i Belgien, att de inte använder jordnötter i sin produktion.

Santa Maria, som tillverkat två av de misstänkta dippsåserna, har stoppat utleveranser.

– Vi har stoppat för vidare utleverans av det som vi har kvar på lager. Men vi anser inte att vi i det här läget måste gå ut och kalla tillbaks produkterna eftersom man inte hanterar jordnötter i den produktionsanläggning där produkterna tillverkas, säger Sandra Flodström, kommunikationschef, Santa Maria.

Hos Astma- och Allergiförbundet är man inte imponerade över Santa Marias agerande.

– De tar halva ansvaret. De har stoppat det som går ut. Men det som redan finns i butik är det lika stor risk med, säger Maritha Sedvallson.

Maritha Sedvallson har själv jordnötsallergiker i sin familj som nu kan vara i fara.

– Jag tycker det är så fruktansvärt sorgligt att det här har hänt. Jag har två flickor som båda har jordnötsallergi. Den ena har extremt svår jordnötsallergi, säger hon.

– Jag får ringa upp flickorna nu och säga att de inte ska äta tacos till helgen.

GD har inte lyckats nå Quorn för en kommentar.