Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Varsågod, här är min sommarplatta!

Jag håller mig till traditioner, mina egna traditioner alltså. Inte såna där förlegade traditioner som bara skapar ångest och orimliga förväntningar. En midsommartradition som jag startade med på GD Nöje för två år sedan är att bjuda på en schysst midsommarskiva. Och det ska ni så klart få även detta år. Så här följer de bästa låtarna för en festlig midsommar!
Love etc. – Pet Shop Boys
• Försök att stå still till den här låten, det går knappast. Och det går knappast att tröttna på det här bandet. Det är underbart att de fortfarande håller måttet och kan göra nya låtar som är precis lika grymma och Pet Shop Boysiga som de gamla hitsen.
La Voix – Malena Ernman
• Denna kvinna ska hyllas och spelas för att hon vågar göra något nytt med schlagergenren. Och det är ett fantastiskt sväng på låten som funkar galet bra att stuffa till. Så glöm nu Rybak för en stund och njut av vår egen musikaliska skönhet.
Under The Pavement –The Beach – Deportees
• Åh, det bara doftar sommar om den här låten. Trots att det har skett lite förändringar för bandet med skivbolag och medlemmar så har de fortfarande samma sound, med sin folk/soul/pop med stämsång, falsett och svängiga melodier.
Stockholmssången – Simon Norrsveden
• Skitfånig röst har han egentligen, men jag är så förtjust i denna låt. Den är så härligt ironisk mot storstadsfenomen och har en skön klappvänlig popfeeling som får fötterna att sprätta.
The Girl and The Robot – Röyksopp (Feat. Robyn)
• Den här låten vill jag höra på precis alla klubbar i sommar, så varför inte skapa lite dansant klubbkänsla på gräsmattan redan i kväll. Robyn och Röyksopp är en förträfflig kombination som inte kan bli fel.
Can´t Stand Me Now – Libertines
• Glöm Babyshambles när det finns Libertines, Pete Dohertys betydligt bättre band, som tyvärr splittrades på grund av diverse drogproblem och annat. Men här har han fortfarande äran i behåll och är så härligt indierockig som det bara går att bli.
Like A Rolling Stone – Bob Dylan
• Män med gitarrer hör ju sommaren till. Och jag vet att det är fullkomlig förkastligt att stämpla detta geni som blott en man med gitarr. Men om jag ändå ska ta med denna gitarrbaserade sommargenre så får det bli med stil, med denna otroligt sköna hit.
The Wrong Way – Maia Hirasawa
• Maia Hirasawa är bra på att göra både softa och peppiga poplåtar, det här är en av de fartfyllda, och det är väl så det ska vara på midsommar. Utan dans blir det ingen sommarkänsla!
Death – White Lies
• Det här är ett band som det redan spekuleras om som nästa Glasvegas. Men såna hitfaktorer behöver man ju inte bry sig om, bara det är bra, och det är det verkligen. Melodiös brittrock med mörka synthvibbar som ger en härligt dramatisk känsla. Missa inte deras spelning på Hultsfred, ni som ska dit!
Efter natten – Maud Lindström
• Visor är ju också en härlig sommarmusik. Men själv är jag ganska trött på ålderdomliga visor med förlegade könsstereotypa texter, som till exempel ”din midja är smal och barmen är trind”(där kan vi snacka sjuka ideal). Så vill man ha visor som river till lite och krossar alla normer, då ska man lyssna på Maud Lindström!
Ha nu en strålande midsommar och njut av vänner, musik och annat som gör livet värt att leva!
MARIE BJÖRK
Krönikör på GD Nöje
bjork.m@hotmail.com