Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Varsel försvårar för deltidsbrandkår

Varsel från ortens arbetsgivare i kombination med nya a-kasseregler ställer till det för deltidsbrandkåren i Storvik.
Brandmän kan tvingas sluta för att inte förlora ersättning.
– Till slut drabbar det invånarnas säkerhet, säger kårchefen Dennis Gustafsson.

Annons

Stationen har i dagsläget 14 brandmän som anställts som så kallad personal i beredskap. Minst en styrkeledare och fyra brandmän har jouren samtidigt. De ska infinna sig på stationen och kunna åka ut inom fem minuter efter ett inkommet larm.

– För att vi ska kunna rycka ut snabbt måste personalen bo nära stationen och ha andra arbetsgivare som är villiga att släppa i väg dem när larmet går, säger Dennis Gustafsson.

Tills i maj räckte det med tre veckors skiftgång för att jouren skulle kunna upprätthållas. Sedan två medarbetare slutat måste de kvarvarande brandmännen ta jouren oftare.

Efter sommaren kan de tvingas gå ned till tvåskift permanent då ytterligare tre medarbetare kan behöva lämna kåren på grund av varsel från Almab. De nya a-kassereglerna medför ersättning i högst 75 dagar för deltidsarbetande.

– På en sådan här liten ort har vi inte så många arbetsgivare. Därför slår varsel och uppsägningar hårt mot en deltidsbrandkår som oss, säger Dennis Gustafsson.

Nya brandmän får inte anställas på grund av besparingskrav på Gästrike räddningstjänst.

– Vi har haft fyra intresserade under våren. Det känns tokigt att vi inte får ta in dem, säger Dennis Gustafsson.

Att minska antalet brandmän från fyra till två i varje skiftlag ser han inte som en hållbar lösning.

– Då kommer vi inte att kunna ingripa i vissa situationer. Om ett hus börjar brinna måste vi invänta förstärkning innan vi kan gå in. Vår personal skulle inte ens räcka till vid enklare bilolyckor.

Den ökade arbetsbelastningen kan också riskera att ännu fler måste lämna brandmannayrket i Storvik.

– I höst kommer vår verksamhet att bygga på våra andra arbetsgivares välvilja. Om larmen blir för många kanske de säger stopp.

Dennis Gustafsson medger att han är orolig inför framtiden.

– Till syvende och sist kommer det att drabba invånarnas säkerhet. Vi kanske inte kommer att kunna vara kvar över huvud taget, säger han.