Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Varslen minskar men arbetslösheten ökar

190 personer varslades i Gävleborg i maj, den lägsta siffran sedan augusti förra året. Arbetslösheten fortsätter att stiga och är nu 4,4 procent. Med programverksamhet inräknad är den totala arbetslösheten 8,0 procent.

Med den statistiken har Gävleborg den tredje högsta arbetslösheten i landet. Södermanland har den högsta med 4,7 procent, följt av Västernorrland med 4,5.
Gävleborg har heller inte längre den högsta ungdomsarbetslösheten. Länets 5,8 procent är lägre än både Södermanland och Västmanland.
Under maj månad förra året fick arbetsförmedlingarna i länet in 1 200 nya platser. I år sjönk siffran till 602. Men fortfarande förmedlas en hel del jobb via arbetsförmedlingarna. Under maj månad fick drygt 1 900 personer arbete på det sättet. 22 procent av dem var ungdomar.
Varsel innebär inte heller alltid uppsägning. Arbetsförmedlingen har granskat statistiken från perioden augusti till november förra året. Då varslades 2 033 personer i länet men det var bara 45 procent av varslen som verkställdes.