Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Varslen ökar i länet

Investeringarna hos företagen minskar, samtidigt som fler anställs. Det är kontentan av Svenskt Näringslivs företagarbarometer i Gävleborg.

Samtidigt bromsar den svenska ekonomin in.

Enligt Svenskt Näringslivs konjunkturrapport för det andra kvartalet är den svenska ekonomin på väg att vända neråt. Sverige har klarat sig ganska bra trots oron inom eurozonen, men eftersom det inte finns någon lösning i sikte kommer även norra Europa att påverkas.

– Företagen måste lita mer till inhemsk efterfrågan eftersom exporten minskar, sa Li Jansson, nationalekonom hos Svenskt Näringsliv, när hon presenterade organisationens konjunkturrapport för det andra kvartalet.

Samtidigt växer skillnaderna i landet. Norrbotten går bra tack vare gruvindustrin, medan stål- och metallindustrin minskar sina investeringar.

I Gävleborg minskar antalet nyanmälda platser, samtidigt som varslen ökar. De som har ett arbete jobbar i snitt två timmar mer nu än 2006.

– Vi kan vara glada över att antalet timmar ökar, men det finns utmaningar, säger Lotta Petterson, regionchef för Svenskt Näringsliv.

En av dem är att skapa ett bättre företagsklimat . Både Gävle och Sandviken ligger långt ner på rankningslistorna.

– Kommunerna har missat dialogen med företagen, säger Lotta Petterson.

Även problemen med att den lediga arbetskraften inte har rätt kompetens för de jobb som efterfrågas finns kvar.