Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Värsta vädret i Europa

Gävle måtte ha upplevt en av sina värsta dagar i går. Regn och kuling gjorde att träd efter träd knäcktes över körbanor. Och på vägarna höll bilarna på att drunkna i vätan.

Hur blev du drabbad? Hör av dig till GD!

Vid halvåtta i går morse slogs strömmen i Mårdäng ut. Sen blev över 550 hushåll i Valbo utan elektricitet.

Träd hade fallit på ledningar och orsakat avbrotten.

– Regn gjorde träden så tunga att de lätt knäcktes av den kraftiga blåsten, sa Nils Westling, driftledare på Gävle Energi.

Under natten hade det regnat 11,7 millimeter i Gävle. Tvåa i landet kom Åmot med 4,0 millimeter. Men när dagen var slut hade siffran stigit till 78 millimeter vilket visade sig vara mest i Europa.

Och på morgonen satte det igång att blåsa kuling.

Några minuter över åtta fick räddningstjänsten in första larmet, ett träd hade fallit över en väg i Trödje. Därefter duggade larmen tätt om träd som knäcktes över körbanor och hindrade trafiken. Sammanlagt 16 träd fick räddningstjänsten åka ut och såga bort från vägarna i Gävle, Sandviken, Hofors och Älvkarleby.

De flesta i Gävle.

– 16 träd är ungefär dubbelt så mycket som det brukar vara vid oväder, säger Johan Melin, inre befäl på räddningstjänsten.

– Värsta tillbudet var nog ändå ett plåttak på Kaserngatan som höll på att lossna och flyga iväg. Taket låg flera våningar upp. Om det blåst iväg hade skadorna kunnat bli fruktansvärda.

Och Markbyggarna, som rensar vägarna från träd i kommunens regi, hade uppåt 50 uppdrag den här dagen.

– Vi åtgärdar översvämningar också, men i går handlade det mest om att få bort träd, säger Lars Hiller, chef på Markbyggarna.

Klockan tio inträffade nästa strömavbrott, den här gången i Norrlandet.

Ida Lindahl är informatör på Gävle Energi och var själv med när bolaget åkte till dit för att åtgärda problemet.

– En björk hade fallit på en högspänningsledning. Vi fick såga bort trädet. Strax före elva var vi klara och en timme senare kunde strömmen slås på igen.

Anders Göransson jobbar på Länsförsäkringar i Gävleborg. Mellan klockan 11 och 15 ringde folk konstant och berättade om vattenskador de drabbats av när nederbörden rann genom taket.

– Men vattnet måste tränga in via markytan för att skadorna ska täckas av försäkringen. Alla samtal vi fick handlade om regn som kommit via taket.

Strax före fyra fick räddningstjänsten in sista larmet. Då hade kulingen börjat bedarra och regnet slutat falla.

Men på kvällen höll de fortfarande på att försöka få bukt med sex översvämningar i Gävle.

Sälgsjön, Hanåsen, Hästbo, Torkholm och Jordåsen drabbades av strömavbrott vid tre på eftermiddagen.

Några minuter därefter slutade strömmen fungera för 365 hushåll i Utvalnäs och Harkskär.

Gävle Energi skickade genast ut patruller för att återställa elförsörjningen.

Klockan 19.45 fick GD ett mejl från bolagets informatör Ida Lindahl .

”Nu är alla dagens strömavbrott åtgärdade”, lät hon meddela.

gefle.dagblad@gd.se eller 026-159601