Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Värstingseglatser åter i blåsväder

GÄVLE
Länsstyrelsen i Gävle har tills vidare dragit in Anders Roxes tillstånd att anordna värstingseglatser i Medelhavet.

Annons
Roxe har brutit mot flera av reglerna i tillståndet. Borgholms kommun övervägde att stämma Roxe eftersom vården inte var den utlovade.
En 17-årig pojke som skulle ha tagit skepparexamen i den grekiska övärlden blev sittande ensam i en lägenhet på landbacken.
- Jag har lust att lägga ned skiten, säger en upprörd Anders Roxe från hemmet i Harksskär.

Politiskt självmord
Redan på 90-talet anordnade Anders Roxe de så kallade värstingseglatserna. Problemungdomar skulle genom segling lära sig att samarbeta och ta ansvar. Debattens vågor gick höga och seglatserna framställdes som en gratis solsemester. Det var länge politiskt självmord för landets socialnämnder att skicka sina problemungdomar på seglatserna.
I fjol ansökte Anders Roxe om att åter få segla med ungdomar.
Länsstyrelsen i Gävle gick med på saken. På villkor att vården "huvudsakligen" skedde till sjöss och att flera ungdomar deltog samtidigt. Dessutom måste seglingen komma i gång innan mitten av mars, annars blev tillståndet ogiltigt. Länsstyrelsen krävde att bli informerad när en ungdom placerades på Anders Roxes seglats.
Nu börjar Anders Roxe bryta mot reglerna i tillståndet.

Innan tillståndet
Borgholms kommun, som skulle hvb-placera en 17-årig pojke, hade av Statens Institutionsstyrelse rekommenderats Anders Roxe.
Placeringen påbörjades den 29 september, fast tillståndet inte beviljades förrän i december månad. Länsstyrelsen fick sedan inte besked av Anders Roxe att verksamheten startat förrän den 10 mars - några dagar innan tillståndet löpte ut (och då man haft placeringen under fem månader).
I april tar länsstyrelsen per telefon kontakt med Anders Roxes bolag. Enligt handläggarens anteckningar uppgavs det att placeringen tog sin början i december. Om anteckningen stämmer fick länsstyrelsen uppenbart vilseledande information.
Under tiden fortsätter den 17-årige pojken att vistas på Rhodos i Grekland. Ensam, i en lägenhet fast han skulle bo på båten. Pojken säger senare att en av handledarna drack alkohol. Under en sex månader lång vistelse inskränker sig seglingen till sex dagar.

Åker hem
Två socialsekreterare anställda i Borgholms kommun gör en inspektion i Grekland i slutet av mars.
Följden blir att placeringen avbryts och att 17-åringen får resa hem till Öland.
Förhållandena blir allmänt kända och länsstyrelsen i Gävle utfärdar ett föreläggande till Anders Roxe, en kravlista som måste uppfyllas.
Innan så sker ska inga ungdomar hvb-placeras hos Roxe.
Länsstyrelsen kontrollerar alla hem för vård och boenden, så kallade hvb-hem. Nu ska Anders Roxes projekt granskas.
- Vi har startat en tillsyn. Roxe har faxat till oss att han ska uppfylla kraven. Annars kan vi överväga att dra in tillståndet, säger Ove Adamsson på sociala enheten.

Visa papper
Kraven ryms under fyra punkter. En godkänd föreståndare ska tillsättas:
- En sådan fanns inte på plats när de seglade de sex dagarna.
Roxe ska också visa papper på att han får disponera den båt, s/y Apollon, som han fick tillstånd att använda i hvb-verksamheten. Istället hade ett systerfartyg tagits i bruk.
- Vill de byta båt ska de begära tillstånd. Det handlar om utrymmen och sådant, säger Adamsson.

Mats Hedström
026-159639
mats.hedstrom@gd.se