Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Vart tog all denna kärlek vägen?

Två konstnärer möts och ljuv musik uppstår. Käbi Laretei var gift med dirigenten Gunnar Staern och bosatt i Gävle när hon 1957 träffade Ingmar Bergman i Malmö.

Kontakten dem emellan ledde till en intensiv brevväxling, som utvecklades till en kärleksaffär, som ledde till Käbis skilsmässa och ett äktenskap mellan Ingmar och Käbi, förresten förrättad av Käbis granne i Gävle, kyrkoherden Per Bolinder.

De två fick senare i livet återigen i djup kontakt och pratade ibland om vad som gått snett. Ingmar hävdade att han hade bränt breven från Käbi medan hon hade kvar hans till henne. Dessutom hade hon skrivit dagbok från de åren. Efter Ingmars död och bouppteckningen ringer en dag deras gemensamma son Daniel och berättar de funnit en stor brun portfölj i en garderob i gästflygeln.

Där låg Käbis brev till Ingmar. De var 260 till antalet.

Nu har Käbi sållat och valt bland breven och genom brevväxlingen dem emellan berättar hon kärlekshistorien dem emellan.

Och det är fascinerande läsning.

De två är båda skickliga brevskrivare som förmår penetrera djup i känslolivet.

Deras kärlek är från början reservationslös och djup som en brunn. Det är fascinerande att följa hur irritationsmoment så småningom infinner sig.

Varför har Käbi så svårt för Ingmars skinnjacka? Vad symboliserar denna slitna jacka för Ingmar?

Det är en intim brevväxling, nästan så att man känner att man att man kryper under skinnet på dem.Efter tio år är kärlekssagan slut.

Det är berättigat att fråga sig vart all denna kärlek tog vägen.

Vi vet i alla fall att den ledde till en djup vänskap i slutet av Ingmars liv.