Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Vart tog allemansrätten vägen?

GÄVLE
Allemansrätten säger att var och en har rätt att färdas och tillfälligt uppehålla sig på annans mark. På vissa ställen runt omkring Gävle finns ändå skyltar som förbjuder camping.

Annons
Hur går det ihop?
- Den är flexibel, kan man säga. Allemansrätten ger rättigheter att vistas i naturen, men man måste samtidigt ta hänsyn till markägarens vilja, säger Jan-Åke Johansson, ansvarig för miljöövervakningen på länsstyrelsen Gävleborg.

Har levt kvar
År 1994 skrevs allemansrätten in i grundlagen, men begreppet har funnits sedan 40-talet. Redan på medeltiden fanns informella överenskommelser om hur allmänheten fick bete sig i naturen. De som reste genom de småländska skogarna hade exempelvis tillåtelse att äta hasselnötter vid vägkanten - men de fick inte plocka åt sig mer än vad som rymdes i en handske. Den typen av sedvänjor har levt kvar och ligger till grund för dagens förhållningssätt till naturen.

Öppet för tolkning
"Inte störa, inte förstöra". Så sammanfattar Naturvårdsverket innebörden i allemansrätten.
Vad dessa ord betyder i praktiken är öppet för tolkningar.
I nationalparker och naturreservat gäller särskilda regler, men även i andra områden finns undantag. På sammanlagt fem ställen i Gävleregionen har GD hittat skyltar som på olika sätt begränsar allemansrätten.
- De som sätter upp skyltar gör det förmodligen på förekommen anledning. Samfälligheten eller markägaren anser kanske att camping medför olägenheter eller skada på naturen och då har de rätt att sätta upp ett anslag. Vilken juridisk tyngd det har kan jag inte svara på, men skylten har ett budskap, säger Jan-Åke Johansson.
Juridiska tvister mellan campare och markägare hör inte till vanligheterna. De flesta konflikter kan undvikas med lite sunt förnuft, menar Jan-Åke Johansson.
- Sådana tvister har aldrig varit något jätteproblem. Det handlar om att vara varsam i sitt umgänge med naturen och ta hänsyn. Om det finns några oklarheter är det alltid bäst att ta kontakt med markägaren.
Vad har Sveriges EU-medlemskap betytt för allemansrätten?
- Ingenting. Den har inte förändrats någonting sedan inträdet, säger Jan-Åke Johansson.
ERIK WIKSTRÖM